Foto ter illustratie © DigiShots
Foto ter illustratie © DigiShots Foto: DigiShots

#Tokio | Ben Agterberg en Matthew de Zeeuw zorgen voor optimale bodems

Algemeen

De bodems van het Olypmische Equestrian Park zijn aangelegd door het Nederlandse bedrijf De Grondslag. Ben Agterberg en zijn rechterband Matthew de Zeeuw zijn aanwezig in Tokio om te zorgen dat de bodem optimaal blijft. “Iedere combinatie moet dezelfde afdruk krijgen.”

Advertisement

300 containers vol

Ben en Matthew zijn al jaren bezig met de aanleg van de bodems. In totaal zijn er zes buitenpistes, één grote binnenhal en een 900 mater lange track. De bodems zijn in 2019 aangelegd. Matthew vertelt: “Al het materiaal is daarvoor in containers per boot uit Nederland gekomen. In totaal 300 containers vol materiaal. In een container gaan 19 bigbags met de zand/fibermix waaruit de bodem bestaat. Ook alle tractoren, slepen en watertanks zijn vanuit Nederland overgekomen. Tussendoor zijn we een paar keer terug geweest en in die tijd ook onze lokale Japanse medewerkers van de Japanese Racing Association (JRA) geleerd hoe ze de bodems moet onderhouden. Ook nu zijn die erbij om te assisteren.”

Optimale bodem

Aan de NOS vertelt Ben Agterberg: “Het zand lag meer dan zeventien maanden stil. We hebben het los moeten maken. Iedere dag werd de grond wat vaster.” Aan de KNHS vertelde hij dat hij trots is op deze megaklus in Tokio. “We zijn hier nu vanaf 10 juli om er voor te zorgen dat de bodems er perfect bij lagen toen op 14 juli de eerste paarden arriveerden. Voor een optimale vloer is het juiste vochtgehalte essentieel. We hebben ongeveer vier dagen nodig om dat helemaal optimaal te krijgen. Dagelijks verliest de bodem hier ongeveer twee procent van zijn vocht, dat is goed bij te houden met tijdig sproeien.”

Dezelfde afdruk

Om te controleren of de bodem in de gewenste conditie is worden ook diverse metingen gedaan. “De veerkracht en de manier waarop zijwaartse druk wordt opgevangen zijn belangrijk om de paarden optimaal te laten lopen, die stabiliteit van de bodem kun je meten met speciale apparatuur.” Daarnaast rijdt er iedere pauze een Nederlander met een trekker over de baan om deze te egaliseren. “Je moet zien dat het paard altijd boven op de bodem blijft lopen. Alle ruiters moeten dezelfde afdruk krijgen met het afzetten en de landing. Daar werken wij voor.”

Hierbij zijn ook nog verschillen voor de dressuur- en springpaarden. Zo wordt de toplaag voor de dressuurpaarden ruller gemaakt dan voor de springpaarden. Ook hiervoor zijn weer verschillende speciale slepen naar Japan gebracht.

Bron: KNHS / NOS

Foto: DigiShots.nl