Afbeelding
De Hoefslag

Hoefsmid Frank van der Vliet: ‘Pas op! Kans op gebroken hoefbeen bij ongelijke bodem!’

Algemeen
Advertisement
”Op Social Media zie je het weer volop: leuke filmpjes van paarden lekker rollend in de sneeuw en genietend van de sneeuw, maar pas op!€, waarschuwt hoefsmid Frank van der Vliet.

Kan fataal zijn

“Frisse paarden kunnen namelijk rare sprongen maken”, vervolgt hij. “En op ongelijke harde grond kan dat fataal zijn. Het kan zomaar een gebroken hoefbeen opleveren.€ Hij heeft het zelf een keer mee gemaakt bij een westernpaard. Een paard dat juist enorm ervaren was op allerlei bodems. Het hoefbeen was gebroken en het was einde verhaal. "Juist die bevroren hogere uitstulpsels naast een hard, bevroren hoefafdruk, zijn de boosdoeners. Een breuk in het hoefbeen is zomaar het gevolg. Afhankelijk van de plek, kan dat fataal zijn€, zegt hij.

Vlak beton niet erg

“Een sprong maken op hard, vlak beton is niet erg, maar zelf zou ik paarden alleen in een besneeuwde paddock of wei loslaten wanneer ik zeker wist dat de ondergrond vlak was. En het geldt eigenlijk ook voor loslaten in harde bevroren binnenbakken. Controleer je bodem, want de risico’s zijn groot.”

Leermeester

Sinds 2007 werkt Van der Vliet zelfstandig in Diemen en omgeving. Leermeester van Van der Vliet was Roy den Bieman uit Erp, nog altijd de hoefsmid van o.a. Anky van Grunsven en het GLOCK-team. Tekst: Claartje van Andel