Rahmouni Yessin, NED, All at Once, 149
Olympic Games Tokyo 2021
© Hippo Foto - Dirk Caremans
25/07/2021
Rahmouni Yessin, NED, All at Once, 149 Olympic Games Tokyo 2021 © Hippo Foto - Dirk Caremans 25/07/2021 Foto: Dirk Caremans

#Tokio | Yessin Rahmouni: ‘Op dat moment kwam alles eruit’

Algemeen

Voor Yessin Rahmouni zitten de Olympische Spelen er alweer op. De in Nederland woonachtige dressuurruiter uit Marokko scoorde met zijn paard All at Once (v. Ampère) 66,599 procent. Dat is niet voldoende om zich te plaatsen voor de individuele finale. Hoefslag sprak na afloop van zijn Grand Prix met Yessin.

Advertisement

“Dit waren niet de Olympische Spelen waarop ik gehoopt heb”, sprak Yessin teleurgesteld. “Ik heb te veel grote fouten gemaakt. Het begin al met binnenkomen. Ik bleef bewust wat vooraan zodat ik meteen de ring in zou kunnen, maar ik moest een rondje omdraaien omdat die jongens het hekje niet open deden. Dat zijn natuurlijk excuses, maar voor mij is dat niet gunstig. Ik wil gewoon in een rechte lijn doorrijden. Dus ik was er heel even uit en ik kwam er niet echt meer in. Over het laatste galopgedeelte was ik wel tevreden. Daar had ik pas weer het gevoel dat ik had met losrijden. Maar toen was het te laat.”

Op televisie konden kijkers je flink zien uitblazen bij het afgroeten. Waarom was dat?

“Nou, weet je. Ergens ben ik heel blij dat ik op de Olympische Spelen heb mogen rijden. Daar moet je natuurlijk blij mee zijn. Ik had er alleen meer van verwacht. Het was zo’n ontlading. We hebben zoveel dingen moeten regelen om hier überhaupt te kunnen komen. Dan ben je eenmaal hier, en dan moet je iedere dag weer door al die spanningen heen. De onzekerheid van wel of niet positief testen op het coronavirus, of ik alles wel voor elkaar heb, of het rijden iedere dag wel in orde is. Die spanningsboog was heel lang heel strak. Het was niet iets van de afgelopen twee weken, het is echt al vanaf maart. In de afgelopen dagen werd ik steeds vermoeider. Slaapritme kwam ik niet in. Op die laatste lijn dacht ik echt: ‘Jeetje Yes, nog één A-C-lijn en dan is het klaar’. Toen kwam alles eruit. Ik sta hier nu ook een stuk ontspannender dan ik in de afgelopen weken was.”

Je hoort natuurlijk om je heen dat atleten toch positief testen. Hoe ben jij daarmee omgegaan?

“Ik ben best wel een sociaal persoon. Ik hou van gezelligheid. Eerlijk is eerlijk, ik vergeet soms echt die anderhalve meter afstand. Dat zeg ik gewoon eerlijk. Je zit toch met z’n allen elke dag in zo’n bus, waar helemaal geen afstand is. Als je dan toch hoort dat mensen positief testen in het dorp.. Het zal je maar gebeuren dat je een dag voor je wedstrijd positief wordt getest. Daar zit je echt niet op te wachten na alles wat je al hebt meegemaakt.  

Was er ondanks dat toch wel tijd voor ontspanning?

“Nee. Ik heb het wel geprobeerd, maar het lukte niet. Ik heb boeken meegenomen, ik heb veel films gedownload. Ik heb veel series gedownload op Netflix. Ik heb geprobeerd te sporten, maar ik kon er niet inkomen of me er toezetten om zoiets te doen. Nu alles voorbij is, is er zeker tijd voor ontspanning. In mijn privéleven heb ik ook veel andere dingen meegemaakt die erger zijn dan dit. Het blijft een sport. En dat besef ik nu zeker ook als ik dit nu vertel. Over een paar maanden kan ik zeker zeggen dat het een mooi en goede ervaring is geweest.”

En nu, wat ga je nu doen?

“Goede vraag. Ik ga eerst eens ontspannen. Als ik in Nederland kom, moet ik eerst nog naar het EK voor de pony’s. En daarna is het echt voor mij vakantie. Ik ga lekker naar Marokko. Naar mijn familie. Even helemaal niks met paarden. En ja, ik ben ook nog uitgenodigd bij de Royal Family.”

Door: Robert Hüsken