Afbeelding
Foto: Remco Veurink

Hoefslag Academy: schouderbinnenwaarts *video*

Algemeen
Advertisement
Goed dressuurrijden begint met een goede basis en daarom presenteert de Hoefslag in samenwerking met Stal Hexagon een online instructieserie over dressuur. In 10 afleveringen reiken amazone Dinja van Liere (foto) en commentator Laurens van Lieren je handvatten aan die kunnen bijdragen aan je ontwikkeling als ruiter. Deze week staat in het teken van aflevering 6: schouderbinnenwaarts.

Veel gereden in training

De schouderbinnenwaarts is een oefening op twee hoefslagen met drie sporen. De voorhand komt naar binnen. Het paard is licht gebogen om het binnenbeen van de ruiter. Als je paard rechtgericht is en in balans loopt, kan je beginnen aan je schouderbinnenwaarts. We leren de schouderbinnenwaarts meestal direct in draf aan. In eerste instantie gaat het om de reactie. Het hoeft nog geen perfecte schouderbinnenwaarts (op twee hoefslagen en drie sporen) te zijn. Schouderbinnenwaarts wordt veel gereden in de training. Het is een oefening waarmee je meer controle over het binnenachterbeen krijgt. Meer dan bijvoorbeeld bij een oefening als wijken voor de kuit. Aandachtspunt is dat je dat wat je aan de binnenkant krijgt niet aan de buitenkant verliest.

Schoudervoor

Naast het schouderbinnenwaarts rijden in draf, trainen we schoudervoor ook wel in galop. Dan moeten de paarden al wel een bepaalde balans hebben, en makkelijk kunnen schakelen in galop. Het is echt schoudervoor (minder schuin dan schouderbinnenwaarts) dat je in galop rijd, je zet de voorhand net even voor de achterhand. Zo blijven ze mooi ‘op het binnenachterbeen’ en krijg je meer controle over de rechtgerichtheid in galop. Hieronder zie je het begin van de aflevering over schouderbinnenwaarts. Wil je de gehele aflevering of de complete instructiefilm aanschaffen? Ga dan naar onze Academy. Je kunt nu nog profiteren van de 30% Indoor Brabant korting voor de gehele serie. Met de actiecode ‘indoorbrabant’ betaal je slechts €9,99 i.p.v. €14,99! Inleiding aflevering 6: Schouderbinnenwaarts from Hoefslag on Vimeo.
 Foto: Remco Veurink