Hoefslag Academy

0 4181

Goed dressuurrijden begint met een goede basis en daarom presenteert de Hoefslag in samenwerking met Stal Hexagon een online instructieserie over dressuur. In 10 afleveringen reiken amazone Dinja van Liere (foto) en commentator Laurens van Lieren je handvatten aan die kunnen bijdragen aan je ontwikkeling als ruiter. Vanwege de verschijning van de nieuwste Hoefslag, die geheel in het teken staat van instructie, geven we één gratis aflevering weg van onze online instructieserie. Het betreft aflevering drie, die gaat over het belangrijke basisbegrip rechtrichten. Je vindt deze aflevering hier. 

Wanneer is een paard recht?

Een paard is recht als hij met zijn achterbenen in het spoor van zijn voorbenen loopt. Dat geldt als hij op een rechte lijn loopt, maar ook als je een volte of een wending rijdt. Het paard moet altijd ‘sporen’. Als je erop zit kan je niet zien of een paard spoort. Wel kan je voelen of je paard op eigen benen loopt, en niet naar één kant hangt of uitzwaait, en dat zegt veel over de mate van recht gerichtheid. Rechtrichten is iets wat in alle stadia van de africhting van het dressuurpaard terugkomt. Dat zie je trouwens ook terug in de dressuurproeven. Vanaf de B tot aan de Grand Prix worden er lijnen gereden op bijvoorbeeld de AC-lijn. Dat is niet voor niets. Rechtrichten en de controle daarover is een basisvoorwaarde om te kunnen verzamelen en ook om oefeningen te rijden.

Scheef zittende ruiter

Ben je zelf recht? Als je scheef zit, heeft dat effect op de rechtgerichtheid van je paard. Goed en recht op je paard zitten, is dus heel belangrijk. Het heeft ook een wisselwerking. Als je paard fijn loopt, met een losgelaten rug en aan twee kanten gelijk is, is het makkelijker goed te zitten, dan wanneer je een paard hebt dat zich bijvoorbeeld erg vasthoudt.

Hieronder zie je het begin van de aflevering over aanleuning.

Inleiding aflevering 3: Rechtrichten from Hoefslag on Vimeo.

 

HOEFSLAG ACADEMY

Volg ons!

99,272FansLike
6,913VolgersVolg
771Youtube abonneesAbonneer