foto: Jessica Pijlman
foto: Jessica Pijlman Foto: Jessica Pijlman

Maneges in problemen door grote vraag naar brave paarden

Algemeen

In de hippische sector is er een groot tekort aan manegepaarden. Dit probleem leek er al langer aan te komen, maar zit nu op het hoogtepunt. Gezonde, brave en betrouwbare pony's en paarden, die in meerdere disciplines gebruikt kunnen worden, zijn op dit moment schaars.

Advertisement

Aanschaf

Door het tekort in aanbod zijn de prijzen flink gestegen, wat ervoor heeft gezorgd dat de aanschaf van een nieuw paard voor veel manegehouders erg lastig is. Een paar jaar geleden betaalde men nog 2.500 tot 3.000 euro voor de aanschaf van een manegepaard, dit bedrag is ligt nu al ruim boven de 5.000 euro.

Tekort

Een tekort aan manegepaarden ontstaat niet zomaar, dit is een trend die zich in de afgelopen jaren langzaam heeft gevormd tot een groter probleem. Dit is een gevolg van meerdere veranderingen in de hippische sector. Zo is de fokkerij, door de jaren heen erg veranderd. De paarden van 20 jaar geleden zijn dan ook niet meer te vergelijken met de paarden van nu. Daarnaast heeft corona op kortere termijn een grote rol gespeeld in dit probleem. Gedurende de coronaperiode is de interesse in de paardensport behoorlijk toegenomen. Dit heeft een positief effect gehad op veel hippische bedrijven. Het heeft echter een negatief effect gehad op het aanbod van manegepaarden.

Voorkeur aan particulieren

Als het gaat om de verkoop van een paard of pony, zijn maneges vaak niet de eerste keus. Veel paardenhouders hebben namelijk nog steeds de voorkeur om hun paard aan andere particulieren te verkopen. Regelmatig staat er nog onder advertenties : "maneges en handelaren hoeven niet te reageren". Dit is al jaren gaande, vaak met de achterliggende gedachte dat de paarden het niet goed hebben op manegebedrijven. Liset Gaastra, eigenaresse van Arnhems Hippisch Centrum de Waterberg in Arnhem, denkt hier anders over. "Als we kijken naar onze manegepaarden hebben ze een heel goed leven, ik denk zelfs beter dan bij een gemiddelde particuliere paardenhouder. Ze komen bij ons zes uur per dag buiten en lopen maximaal twee uur op een dag. Ze zien er dan ook goed uit en ze zijn mooi in conditie. Vroeger was het wel anders, toen stonden paarden vaak in te kleine stallen en kwamen ze veel minder buiten, maar dat is nu niet meer. Het wordt dan ook tijd dat andere mensen dit gaan inzien".

Welzijn

Ook Linda Zuiderent, eigenaresse van Manege Sintels kan zich hier goed in vinden. "Er is door de jaren heen al heel wat veranderd en ook verbeterd op het gebied van welzijn. Jammer genoeg ziet nog niet iedere particulier dat in, vaak doordat er wel eens slechte publiciteit over de manegebedrijven is geweest. Maar als wij opzoek zijn naar een nieuw paard en er staat onder een advertentie dat we niet hoeven te reageren, doen we het vaak toch. We leggen dan duidelijk uit hoe de situatie is bij ons op stal en dat ze dus goed terecht komen, soms krijg je het dan toch voor elkaar. Dus dat is de tip aan onze collega's, probeer het gewoon en maak duidelijk dat manegepaarden op jouw bedrijf een goed leven hebben".

Lees hier meer.

Bron: FNRS

Foto: Jessica Pijlman