Afbeelding
Foto: Boehringer Ingelheim

EMS-paarden gebaat bij voedingssupplement

Algemeen

Volgens onderzoek aan de Universiteit van Montana kan een voedingssupplement verlichting bieden voor paarden met Equine Metabolic Syndrome (EMS). Bij EMS worden paarden door onder andere een gestoorde vet- en suikerstofwisseling te dik, waardoor de kans op hoefbevangenheid aanwezig is. 

Advertisement

Psyllium

Psyllium, een product dat uit zaadhuiden van de plantensoort Plantago Ovato, bestaat, zou het insulineniveau in het bloed aanzienlijk verlagen, waardoor de kans op hoefbevangenheid vermindert. Tijdens deze studie werd het effect van het middel voornamelijk op mensen getest, waarbij duidelijk werd dat patiënten met insulineresistentie baat hebben bij het product.

Vier groepen

Vervolgens werden vier groepen van vier paarden ingedeeld, waarbij de groepen uit twee merries en twee ruinen bestonden. Alle paarden kregen hooi en een commercieel graanproduct, waarbij drie groepen ook nog eens verschillende doseringen Psyllium ontvingen. De controlegroep kreeg het supplement niet. Na twee maanden bleek dat de paarden met Psyllium een lagere suikerpiek en gemiddeld bloedsuikerniveau hadden. Volgens de onderzoekers is er nog meer testmateriaal nodig voordat het middel tegen EMS en hoefbevangenheid kan worden gebruikt. Zij denken hierbij aan een studie met paarden die insulineresistent zijn.