Afbeelding

Dode paarden aangetroffen in Werchter

Algemeen
Advertisement
In het Leybos in Werchter zijn twee paarden gestorven door mishandeling. De dieren stonden in een modderpoel waarop geen gras meer groeide. Ze konden amper bewegen en kregen ook geen voedsel. Een pony stierf gisteren, een ander paard werd in de stal teruggevonden. Het was al een week dood. Twee andere paarden zijn naar een opvangcentrum overgebracht. Het waren enkele buren die aan de alarmbel trokken toen ze de verwaarloosde paarden zagen. “In augustus al heb ik klacht ingediend bij de politie, want die paarden kregen toen nauwelijks eten of drinken”, zegt Carolien Van De Velde, die ook studeert voor dierenartsassistente. “Ze hebben mij toen verboden de dieren te voederen, maar ik deed dat om een drama als dit te vermijden.” In oktober stapte Carolien dan maar naar FOD Volksgezondheid om de situatie aan te kaarten. “En ik heb onlangs ook nog eens de politie gecontacteerd. Toen zijn ze komen kijken en zeiden ze dat de dieren schraal waren en hooi moesten krijgen. Maar ze hadden veel sneller moeten ingrijpen.”

Stiekem eten geven

Dat vindt ook Victor Nijs, die net zoals Carolien in het Leybos woont. “Ik ging de paarden ook vaak voederen, maar ik ben door de eigenaars op mijn vingers getikt”, vertelt Victor. “Uiteindelijk gaven wij ze ‘s nachts af en toe toch nog wat te eten, omdat ze anders gewoon niks kregen.” De dierenbescherming werd dinsdagnamiddag opgeroepen voor een pony die in het slijk vast zat. “Ik ben onmiddellijk naar hier gereden toen, maar ik kon het arme dier er niet meer uit halen. Het is overleden”, zegt Jean Puttenaers van de dierenbescherming. “Maar zelfs al hadden we de pony eruit gekregen, hadden we hem toch moeten laten inslapen. Hij had wit tandvlees, wat duidt op bloedarmoede en ondervoeding.”

‘Gestolen’

Toen de politie en de dierenbescherming in de wei (zonder gras) stonden, werd nog een tweede paard dood in de stal teruggevonden. De eigenares had dat onlangs als gestolen opgegeven. “Iemand uit de buurt had vorige week opgemerkt dat er slechts drie in plaats van vier paarden stonden”, zegt Puttenaers. Het dier lag met andere woorden een hele week dood in de stal. Daarop heeft de politie beslist om de twee overblijvende paarden in beslag te laten nemen door het opvangcentrum van Heusden-Zolder. “Daar heeft de politie goed werk geleverd”, zegt Puttenaers. “Maar ondertussen was de eigenares er ook bij komen staan. Zij is erg kwaad geworden en riep dat iemand dat paard daar gelegd moest hebben, want dat het wel degelijk gestolen was. Maar als je paarden hebt, moet je ze ook verzorgen hé.” Tegen de eigenares werd een proces-verbaal opgesteld voor dierenverwaarlozing. Dinsdag raakte ook al bekend dat de Inspectie Dierenwelzijn 29 van de in totaal 64 schapen bij schaapherder Jan Bosmans uit Haacht had meegenomen wegens verwaarlozing. De herder moest eerder al eens verschijnen voor de rechtbank voor dierenverwaarlozing. De man ontkent nog altijd de feiten en beweert dat hij altijd goed voor zijn schapen gezorgd heeft. Klik hier voor een foto. Hoefslag/HLN