Afbeelding
Foto: Remco Veurink

3 voertips bij luchtwegproblemen

Algemeen

Paarden met bronchitis of een stofallergie reageren vaak sterk op prikkels zoals stof, schimmelsporen of te weinig verse lucht. Hooi, stro en andere droge ruwvoeders kunnen bij deze paarden leiden tot hoesten en benauwdheid. Toch heeft ieder paard ruwvoer nodig. Wat zijn de oplossingen?

Advertisement

1. Hooi weken of stomen

Hooi kan soms erg stoffig zijn, wat voor paarden met luchtwegproblemen een probleem oplevert. Om te voorkomen dat het stof tijdens het eten loskomt en voor hoestprikkels zorgt, kun je het hooi onderdompelen in vers water. Zorg dat de gehele portie goed nat is, laat het uitlekken en voer het onmiddellijk. In nat hooi kunnen snel bacteriën gaan groeien, waardoor de kwaliteit achteruit gaat. Een hooistomer is eveneens een goede oplossing om stof te verminderen.

2. Geen stro

Voor paarden met gevoelige luchtwegen is stro vaak geen geschikte stalbodembedekking. Nat maken is hier geen optie. Een niet-eetbare bodembedekking is beter (zoals vlas of koolzaadstro). Zorg dan wel altijd voor een goede ruwvoervoorziening! Voer meerdere porties geweekt of gestoomd hooi of voordroog per dag en gebruik voor de nacht een slowfeeder. Laat een paard nooit langer dan vier uur zonder eten staan, in verband met het ontstaan van maagzweren.

3. Verzachtende supplementen

Verschillende kruiden hebben een verzachtende werking op de luchtwegen. Supplementen kunnen een allergie niet genezen, maar kruiden kunnen wel verlichting brengen. Bekende voorbeelden hiervan zijn eucalyptus, tijm en anijs. Er zijn ook middelen verkrijgbaar om over droog hooi te vernevelen en zo de nadelige gevolgen van stof te verminderen. Wanneer een paard echt last heeft van stof is het verstandig om hem buiten te zetten tijdens het uitmesten, opstrooien en ruwvoer voeren aan de andere paarden op stal. Ook is de ventilatie op stal van belang; ammoniak prikkelt de luchtwegen eveneens. 

Bron: Hoefslag | Foto: Remco Veurink