Afbeelding
Foto; Remco Veurink

Periodontal Disease, wees je bewust van het risico van deze nare ziekte aan het gebit

Verzorging Opvallend

De belangrijkste oorzaak voor het verliezen van tanden en kiezen bij een paard is periodontal disease. Dit is een onstekingsproces, welke voornamelijk voorkomt bij de kiezen en vooral veel bij paarden met diastasen (ruimte tussen twee kiezen of tanden). Periodontal disease komt voor bij paarden van alle leeftijden. Het goed om je bewust te zijn van het risico op deze ziekte bij je paard. De basis voor een succesvolle behandeling is dat er in een vroeg stadium wordt ingegrepen. Het tijdig stellen van een diagnose is dan ook erg belangrijk.

Advertisement

Wat gebeurt er bij periodontal disease precies?

Weefsels welke de tanden en kiezen ondersteunen, zoals tandvlees, cement, maar ook het onderliggende bot, worden door de ontsteking steeds verder aangetast. Kiezen kunnen hierdoor uiteindelijk los komen te zitten, verplaatsen of zelfs verloren gaan. Verschijnselen die periodontal disease waargenomen kunnen worden zijn bijvoorbeeld:

  • Knoeien met voer, proppen maken
  • Overmatig speekselen/kwijlen
  • Gewichtsverlies
  • Stinken uit de mond, stinkende neusuitvloeiing
  • Problemen hebben met aannemen van het bit
  • Pijn bij aanraking van het hoofd
  • Hoofdschudden

Deze verschijnselen kunnen echter ook overeenkomen bij andere gebitsproblemen. Periodontal disease kan ook nog wel eens leiden tot slokdarmverstopping of koliek.

Oorzaken 

Periodontal disease kan verschillende oorzaken hebben. Belangrijkste oorzaak van de ziekte zijn diastasen. Voer komt hierbij klem te zitten in de ruimte tussen twee kiezen, waardoor het kan gaan rotten en het tandvlees ontstoken raakt. Verkeerde bacteriën kunnen de overhand krijgen, waardoor de ontsteking steeds dieper in de weefsels dringt. Ook voeding kan een rol spelen. Zo hebben paarden die voornamelijk gehakseld voer en/of veel krachtvoer krijgen meer last van periodontal disease. Het paardengebit is namelijk gemaakt om veel te malen. Als dit niet mogelijk blijkt doordat het paard te weinig ruwvoer krijgt, dan zal het gebit afwijkend kunnen afslijten. Daarnaast maakt het paard speeksel aan door te kauwen. Dit speeksel bevat weer belangrijke afweerstoffen voor de mond.

Diagnose & behandeling 

Het paard kan bij aanhouding van het probleem zijn kauwpatroon hebben aangepast. Het is daarom goed om te kijken naar hoe je paard eet. Voor het stellen van een diagnose zullen de structuren aan de buitenkant van het hoofd bekeken worden, als ook de snijtanden. De paardenarts zal daarna een mondsperder moeten gebruiken om verder in de mond te kunnen kijken. Met behulp van o.a. een sonde, goed licht en een spiegel of scoop (camera) kan de mond worden onderzocht. Ook kan het nodig zijn om röntgenfoto’s te maken om de mate van aantasting onder het tandvlees te onderzoeken. 

Succes afhankelijk van stadium

Het succes van een behandeling zal afhankelijk zijn van het stadium van periodontal disease. Tijdige herkenning en behandeling van de ziekte zijn daarbij van groot belang. Het is goed om minimaal één keer per jaar een goede gebitsinspectie te doen, zodat beginnende problemen tijdig kunnen worden opgespoord. Meer weten over de behandeling en therapie en wat je kunt doen om periodontal disease te voorkomen?

Bron: De Hoefslag