Afbeelding
Foto: Remco Veurink

Tropische tips voor verzorging tijdens hitte

Verzorging Opvallend

Niet alleen wij, maar ook onze paarden hebben het erg heet deze dagen. De comfortzone van paarden ligt tussen de -5 en 20 °C, wat betekent dat veel paarden het zwaar hebben. Gelukkig kan een paard zweten, wat bij voldoende luchtverplaatsing zorgt dat het lichaam afkoelt. Extra vocht en water zijn deze dagen dus extra belangrijk!

Advertisement

vochtrijke voedermiddelen

Een paard drinkt wanneer het dorst heeft, maar het kan nooit kwaad om wat extra vocht aan te bieden met het voer. Bietenpulp en slobber, of simpelweg krachtvoer met water, kunnen prima fungeren als extra vochtbron. Voer bij hete temperaturen liever niet meer dan je normaal doet; alle vertering zorgt voor warmteproductie in het paardenlichaam.

Fris water

Of je paard nu binnen of buiten staat, water is bij deze temperaturen letterlijk van levensbelang. Een paard kan beter niet langer dan 3 uur zonder water staan, maar wanneer het zo heet is, moet fris, vers water constant beschikbaar zijn. Ververs het water op de wei regelmatig en zorg er bij voorkeur voor dat het in de schaduw staat.

Naar buiten, mits er schaduw is

Zet je paard deze dagen niet midden op de dag in de wei als er geen schaduw is. In de zon is het echt te heet. Beperk weidegang tot de vroege ochtend of late avond/nacht bij gebrek aan schaduw. Wanneer er wel voldoende schaduwplekken zijn, zijn paarden buiten vaak beter af dan binnen, omdat het buiten meer waait en het lichaam dus gemakkelijker afkoelt door zweten. Aangezien paarden hun warmte al moeilijk kwijt kunnen, spreekt het voor zich dat rijden, training en wedstrijden zoveel mogelijk vermeden moeten worden bij temperaturen boven de 30 graden!