Foto: Made By Jessy
Foto: Made By Jessy Foto: Jessica Pijlman

Anatomie van de hoefschoen en lederhuid

Verzorging Opvallend

Om aandoeningen als White Line Disease beter te begrijpen is het zinvol om inzicht te hebben in de anatomie van de hoefschoen, de hoornwand en zijn verbinding met de hoeflederhuid waar onder andere het hoefbeen in is ingebed. 

Advertisement


Hoefschoen

De hoefschoen of hoornschoen is de harde bescherming rondom de levende delen van de hoef. De hoornschoen bestaat uit hoefwand en zool, straal, steunsels en hoefballen. 

Hoeflederhuid

De levende weefsels in de hoef zijn omgeven door de hoeflederhuid. 

Kroonrand

In de kroonrand, de bovenbegrenzing van de hoef, wordt de hoornwand geproduceerd. Bij beschadigingen of ontstekingen van de hoeflederhuid van de kroonrand kan de hoornvorming stagneren waardoor een afwijkende hoornlaag of hoefvorm kan ontstaan. 

Verschillende functies

De hoornwand is de stevige, beschermende hoornlaag aan de buitenzijde van de hoef. Deze bestaat uit drie lagen met verschillende functies en wordt vanuit de kroonrand aangemaakt door respectievelijk zoom- en kroonlederhuid. De onderzijde van de hoef bestaat uit zool, straal, steunsels en hoefballen en is volledig van hoorn. De eigenschappen van dit hoorn zijn aangepast aan hun functie. De hoeflederhuid omgeeft de levende weefsels in de hoefschoen. Deze kan hoorn produceren én realiseert de verbinding van de levende delen van de hoef met de hoornschoen. Op ieder onderdeel van de hoef heeft de hoeflederhuid een andere vorm en functie en daarom een specifieke naam. 

Wandlederhuid

De wandlederhuid produceert alleen langs de buitenste onderrand van het hoefbeen hoorn. Dit hoorn wordt met de hoornlamellen van de hoornwand de ‘witte lijn’ genoemd . Het grootste oppervlak bestaat uit lamellen van levend materiaal met een goede doorbloeding. Hierin kunnen ontstekingen ontstaan, waaronder hoefbevangenheid. 

Bron: De Hoefslag

Foto: Made By Jessy