Afbeelding
Foto: Remco Veurink

6 Fabels over koliek

Verzorging Opvallend

Een van de grootste nachtmerries van paardeneigenaren is koliek. Met koliek kan het alle kanten op en het kan ‘snel gaan’ met een paard op het moment dat de diagnose gesteld wordt. Juist omdat het vaak voorkomt, bestaan er allerlei mythes rondom over koliek bij paarden.

Advertisement

1. Paarden krijgen koliek door het weer

Dan weer regent het, dan weer schijnt de zon, dan waait het, vriest het, dooit het, stormt het... het weer verandert de hele tijd. Net als dat paarden de hele tijd koliek (kunnen) krijgen. Maar dat is dus een fabel. Onderzoek toont aan dat het weer niet van invloed is op de darmflora van het paard. En stel dat er wel een verband was... wat zou je er aan moeten doen?!

2. De darmen draaien als het paard rolt

Ligt je paard wel eens heerlijk te rollen in het zand, in de wei, of waar dan ook (bij voorkeur niet in de stal)? En krijgt hij daarna prompt last van buikpijn? Nee toch! Dus ook deze gedachte kunnen we naar het rijk der fabelen verwijzen.

3. Wandelen met je paard is altijd goed

Nee! Deze ‘goeie’ raad zal te maken hebben met nummer 2, in de veronderstelling dat de gedraaide darmen weer uit de knoop zullen raken. Lopen met je paard is net per se de remedie. Als je paard relatief rustig is terwijl hij ligt, hoef je hem niet in de benen te jagen. Je zou het zelf ook niet fijn vinden als je uit je bed gesleurd wordt terwijl je je belabberd voelt. Neemt niet weg dat je paard uit de stal halen en gaan stappen voor afleiding kan zorgen, bij een milde koliek. Maar het is geen wet van Meden en Perzen.

4. Flunixine helpt

Toen flunixine (Banamine/meglumine)  enkele tientallen jaren geleden geïntroduceerd werd, werd het aangeprezen als ‘het’ medicijn tegen koliek. Eigenaren baseren daar nog hun idee op dat het altijd gegeven moet worden. Dat is niet waar. In sommige gevallen kan het helpen, maar het is zeker geen wondermiddel.

5. Alternatieve behandelmethoden zijn top

Sommige mensen zoeken hun toevlucht in alternatieve geneeswijzen, zoals acupunctuur of massage om hun paard van koliek af te helpen. Of geven allerlei supplementen. Houd het geld maar in je portemonnee. Er is echter geen onderzoek dat aantoont dat ‘alternatieve’ behandelmethoden nuttig zijn om koliek te behandelen of te voorkomen. Vermoed je dat je paard koliek heeft? Bel de dierenarts! 

Horsecollaborative/Hoefslag

 Foto: Remco Veurink