Afbeelding

Met paard én hond op buitenrit

Algemeen Buitenrijden Opvallend

Waar vind je een stal waar naast gehinnik geen geblaf te horen is?  Het is een veel voorkomend verschijnsel dat paardenmensen vaak ook hondenmensen zijn. Sommigen hebben mogelijk een nog diepere band met hun hond dan met hun paard.

Advertisement

Buitenrijden

Geregeld zie je op wedstrijden en evenementen dat de hond er ook bij is. En er is een grote groep ruiters die gaat buitenrijden terwijl de hond vrolijk meeloopt. Fantastisch toch, samen genieten!

Luisteren

Voordat je zover bent, is het wel zo verstandig dit met je hond en paard te trainen. Je hond moet, als je op pad wil en veilig thuis wil komen, ook als je op je paard zit, te allen tijde naar je luisteren.

Vertrouwen

Als eerste is het heel belangrijk dat je hond en paard aan elkaar gewend zijn. Het paard moet niet schrikken van de hond en de hond moet niet bang zijn voor het paard of het op willen jagen. Pas als ze elkaar volledig vertrouwen kun je starten met trainen.

Trainen in stappen

Het trainen kan het beste in een aantal stappen gebeuren. 

- Samen wandelen: leer je hond een positie aan liefst naast het paard. Dit doe je net zoals je hem geleerd hebt naast jou te lopen. 

- Samen oefeningen doen in de bak: dit hoort ook bij het deel gehoorzaamheid en gewenning aan elkaar. Geef beide dieren een opdracht; je paard bijvoorbeeld laten draven door de bak terwijl je de hond een bal laat ophalen. Kijk eens of je de hond kunt socialiseren met het paard en of je al een stap kunt maken om ze samen in de bak verschillende opdrachten te geven. 

- Bevestig de basiscommando’s: je hond moet blijven, liggen en op commando in positie lopen. Dit moet er écht goed in zitten! Je kunt je hond namelijk niet de hele rit te paard aan de riem vasthouden. Met een zogenaamde merothische riem kun je eventueel je hond aan-/aflijnen zonder af te moeten stappen. Dit gebeurt met de hulp van een zekerheidsriem met gleuf, die door het lichtjes aantrekken vanuit het zadel zich opent of sluit rond de hondenhals. Het gebruik ervan zul je je hond echter ook goed moeten aanleren. 

- Leer hem buitenritcommando’s. Dit zijn speciale commando’s die het voor jou tijdens een buitenrit makkelijk kunnen maken. Bijvoorbeeld ‘voor’ over ‘achter’ of ‘naast’ als positie waar de hond moet lopen. Het is ook handig om hem te leren ergens op te klimmen op commando. Dan hoef jij niet van je paard af om bijvoorbeeld bij zijn riem te kunnen. Je kunt zelfs aanleren hekken voor je open te doen, dat maakt het nog makkelijker. 

- Vanaf het paard commando’s bevestigen. Als je hond de commando’s kent, bevestig ze dan te paard want ook dán moet hij ze kennen. De kans is namelijk groot dat als je op je paard zit hij ze dan weer even opnieuw moet leren begrijpen.


Thuis bij Franke Sloothaak is er ook het nodige hondenenthousiasme. - Remco Veurink

Vreemd terrein

Als alles thuis perfect gaat, oefen dit dan in een veilige buitenomgeving opnieuw. Leren is immers vaak plaatsgebonden. Hoe vaak gebeurt het niet dat mensen boos reageren als de hond op vreemd terrein niet luistert. Uitlatingen als: ‘anders luistert hij altijd’ of ‘ik ken hem zo niet terug’ zijn vaak gehoord. Binnenshuis of in eigen tuin, maar langs de weg moeten ‘zit’ of ‘kom hier’ opnieuw aangeleerd moeten worden. Het zijn principes waarmee dieren leren. 

‘Kom hier’ op de dagelijkse uitlaatronde of het reeds bekende veldje is een totaal andere oefening en niet hetzelfde als ‘kom hier’ op vreemd terrein zoals in een bos of andere omgeving waar hij bijna nooit komt. Dit is een essentieel punt om in dit verhaal mee te nemen. Hoe vaker je dingen samen oefent hoe vanzelfsprekender ze worden. Dit geldt overigens niet alleen voor de hond; paardrijden is thuis daarom vaak zo anders dan in een vreemde bak rijden.

Onbezorgd

Zorg er dus goed voor dat je je hond goed onder appèl hebt en jouw commando’s volgt in plaats van zijn instinct. Uiteindelijk kun jij dan je hond gewoon lekker onbezorgd met je paard mee naar buiten nemen en samen genieten van een buitenrit.

 Bron:   Hoefslag 

 Foto: Shutterstock


Thuis bij Franke Sloothaak zijn er ook de nodige honden. Hij neemt ze ook graag mee op buitenrit!