Afbeelding

Ruwvoer: je paard krijgt er nooit genoeg van!

Algemeen
Advertisement
Ruwvoer moet. Of jouw paard in de sport loopt of recreatief gebruikt wordt, elk paard heeft hooi of een andere vorm van vezelrijk voer nodig. Er zijn verschillende soorten, die voor de meest uiteenlopende situaties bruikbaar zijn. Tegenwoordig zijn ruwvoeders ook in kleinere hoeveelheid verpakt verkrijgbaar, zoals gedroogoede luzerne en weidegras; er bestaan zelfs kleine pakjes kuilgras. Voor niemand meer een excuus om te weinig ruwvoer te voeren dus!

1. Kauwen

Ruwvoer biedt structuur. Dat wil zeggen dat het veel vezels bevat, die hard en taai zijn. Ze moeten grondig gekauwd worden voordat ze doorgeslikt kunnen worden, en vormen een volumineuze massa in de blinde en dikke darm, doordat de vezels veel water vasthouden. Deze eigenschap maakt ruwvoer essentieel voor een gezonde darmwerking.

2. Speeksel

Dat een paard op een kilo ruwvoer meer moet kauwen, zorgt ook dat er per kilo ruwvoer veel meer speeksel wordt geproduceerd dan per kilo krachtvoer. Ook dit is een onmisbare eigenschap van ruwvoer. Een paard maakt namelijk continue maagzuur aan, waardoor de maag snel verzuurt. Maagzweren kunnen vervolgens in slechts een paar uur tijd ontstaan. Speeksel verdunt het maagzuur en verlaagt de zuurgraad, wat helpt om maagzweren te voorkomen.

3. Lekker bezig

Op een kilo ruwvoer moet een paard veel langer kauwen dan op een kilo krachtvoer. Daarnaast heeft ruwvoer in vergelijking tot krachtvoer een lage voederwaarde. Deze twee dingen zorgen ervoor dat je behoorlijk wat kilo's ruwvoer aan een paard kan geven, waar hij minimaal 16 uur per dag mee bezig moet zijn, zonder dat hij te dik wordt. Ruwvoer is dus een ideale bezigheidstherapeut, zeker wanneer een paard op stal staat! Denk eraan dat je wel een goede kwaliteit hooi geeft. Beschimmeld en/of verrot ruwvoer kan een paard echt ziek maken. Let dus op met bijvoorbeeld nat kuilgras en oud hooi! Bron: Hoefslag Foto: Shutterstock [adrotate group=”21”]