Werth Isabell, GER, Bella Rose 2, 140
Olympic Games Tokyo 2021
© Hippo Foto - Dirk Caremans
25/07/2021
Werth Isabell, GER, Bella Rose 2, 140 Olympic Games Tokyo 2021 © Hippo Foto - Dirk Caremans 25/07/2021 Dirk Caremans

Negen dingen die je nog niet wist over dressuurkoningin Isabell Werth

Algemeen

De Duitse amazone Isabell Werth (48) is een van de meest succesvolle dressuurruiters. Recent kaapte ze nog drie gouden medailles weg op het EK in Gotenburg. Maar wist jij deze negen dingen al over Werth?

Advertisement

Ze won al 40 medailles

In totaal heeft Werth al 40 medailles gewonnen, waarvan 30 gouden medailles. Ze veroverde al dat edelmetaal op verschillende Olympische Spelen, wereldkampioenschappen én Europese kampioenschappen. Haar eerste medailles (goud, uiteraard) won ze op het EK in 1991 met Gigolo FRH.

Ze leidde Duitsland vijf keer naar Olympisch goud

 Werth won teamgoud met Duitsland in 1992 (Barcelona), 1996 (Atlanta), 2000 (Sydney), 2008 (Hong Kong) en recent in Rio (2016). Ze heeft goud gewonnen op elke Olympische Spelen waaraan ze heeft deelgenomen. In 1996 won ze ook met Gigolo individueel goud.


Ze heeft een neus voor talent

Werth zegt: ‘Het belangrijkste voor mij is om een visie voor elk individueel paard te hebben, maar ook het geduld en het gevoel te hebben om die visie te realiseren. Ik wil niet arrogant klinken, maar ik besef dat niet veel mensen die gave hebben.’


Ze heeft veel te danken aan Madeleine Winter-Schulze

‘Ze staat altijd aan mijn zijde en is er altijd voor me,’ zegt Werth over Winter-Schulze. ‘Elke keer dat ik haar bel om te zeggen dat ik een goed paard heb gevonden, vraagt ze me of ik hem al gekocht heb.’


Ze was oorspronkelijk geen dressuuramazone

Werth focuste vooral op eventing en jumping. Maar toen de bekende dressuurtrainer dr. Uwe Schulten-Baumer haar vroeg om zijn paarden te rijden, ontstond er een prachtig parToenerschap dat meer dan een decennium duurde.


Ze heeft rechten gestudeerd

Werth werkte een jaar voor het advocatenkantoor Oexmann. Van 2001 tot 2004 werkte ze op het departement marketing van Karstadt.


Ze hecht veel belang aan elke overwinning

Op het podium van het EK Gotenburg, na het winnen van haar derde gouden medaille, huilde de koningin van de dressuur van blijdschap. ‘Het blijft zo bijzonder. Tijdens een proef zit ik vol adrenaline, maar daarna wordt die vervangen door emotie. Ik ben zo dankbaar!’


Werth ging al vier keer over de grens van de 90%, telkens met Weihegold. Het persoonlijke record van de combinatie is 90,98%. Die score behaalden ze in Gotenburg voor hun freestyle. Het duo scoorde drie keer onder de 80% op internationale wedstrijden sinds januari 2016.

  Bron: Horse and Hound Foto: DigiShots

Afbeelding