Afbeelding
De Hoefslag

Jessica von Bredow-Wernld: ‘Het is nog veel te vroeg voor een biografie!’

Dressuur
Advertisement
De Duitse dressuuramazone Jessica von Bredow-Werndl heeft het druk. Ze heeft net haar eerste boek gepubliceerd én lijkt op dressuurvlak niet te stoppen.

‘Dalera is in topvorm’

Afgelopen weekend won von Bredow-Werndl de eerste FEI-wereldbekerwedstrijd in Salzburg. Ze haalde het daar met haar merrie Dalera voor Isabell Werth met haar Weihegold. Sinds november 2019 was Dalera 9 keer in de dressuurring te zien, en daarvan eindigoede ze maar liefst 8 keer op de eerst plaats. Von Bredow-Werndl én haar paard waren blij om weer op wedstrijd te kunnen gaan: ‘Ik was vooral heel dankbaar dat ik kon deelnemen, ondanks de uitdagingen van tegenwoordig. De organisatoren van Salzburg hebben het geweldig gedaan, alles was perfect georganiseerd. Ik was heel blij met hoe alles daar verlopen is. Dalera is in topvorm en ook op mentaal vlak zit het goed. Ze was duidelijk net zo blij als ik om weer op wedstrijd te kunnen!’ De volgende wedstrijd voor von Bredow-Werndl en Dalera wordt wellicht de FEI-wereldbekerfinale in Gotenburg, over 2 maand. Intussen zal ze Zaire en Ferdinand BB uitbrengen op een paar wedstrijden. Begin juni zal het Duits kampioenschap in Balve de eerste selectiewedstrijd zijn voor de Olympische Spelen in Tokio. De finale beslissing wordt gemaakt na Aken, begin juli.

‘Boek is 100% Jessica’

Von Bredow-Werndl is niet alleen succesvol in de ring, ze blijkt ook een getalenteerd schrijfster te zijn. Recent publiceerde ze haar eerste boek, ‘Das Glück der Erde’. Dat boek gaat over de band tussen mensen en paarden en, nog belangrijker, de rol die de dieren in ons leven kunnen spelen. ‘Een paar uitgevers hadden me opgebeld en vroegen me of ik een boek wilde schrijven. Ik wilde geen biografie schrijven, daar is het nog te vroeg voor. Het is meer een reflectie over dingen die ik heb meegemaakt en de impact die de bijzondere paarden op mijn leven hebben gehad. Het is een erg eerlijk boek. Ik kreeg het idee een paar jaar geleden, toen ik zwanger was. Toen zette ik mijn gedachten op papier en schreef ik over wat ik had geleerd van mijn beste life coaches: de paarden.’ Ze schreef het grootste deel van het boek tijdens de eerste lockdown in Duitsland. ‘Het was veel werk, echt heel veel. Maar schrijven bood me ook de mogelijkheid om na te denken. Het was een positieve en intense tijd voor me. Misschien schrijf ik ooit nog wel eens een boek. Ik kreeg zo’n mooie en positieve feedback, ik had nooit gedacht dat lezers het zo leuk zouden vinden. Het boek is 100% Jessica, dat was erg belangrijk voor me.’ Bron: FEI Foto: DigiShots