Afbeelding

Auw, een hoefzweer!

Algemeen
Advertisement
Een hoefzweer is een ontsteking in de hoef. De ontsteking geeft druk op de lederhuid; het paard heeft veel pijn. Hij zal de voet niet willen belasten en in het ergste geval op drie benen staan.

Ontstaan van een hoefzweer

Een hoefzweer kent verschillende oorzaken. Een paard met slecht onderhouden hoeven heeft de meeste kans op hoefzweren. Maar het paard kan ook in iets scherps hebben getrapt of op een steen hebben gestaan waardoor een kneuzing ontstaat, die later geïnfecteerd raakt. Ook paarden met een slechte hoefkwaliteit (scheurtjes/barstjes in de hoef) of dunne zool hebben meer kans op hoefzweren. Paarden die in natte weilanden staan, kunnen een hoefzweer oplopen omdat vuil makkelijker de week geworden hoef binnendringt. Tot slot is slechte stalhygiëne een bekende boosdoener.

Behandeling: smid of dierenarts

Vermoed je dat je paard een hoefzweer heeft? Bel dan meteen je hoefsmid of dierenarts. Wacht hier niet mee, want het kan dagen duren voordat een hoefzweer zelf doorbreekt. Een hoefzweer is erg pijnlijk en het paard zal het been niet willen belasten, waardoor overbelasting van de andere benen ontstaat.

Visiteertang

Een hoefsmid of dierenarts zal eerst de hoeven afvoelen. De hoef met hoefzweer voelt warmer aan dan de andere hoeven. Vervolgens kan hij met een visiteertang (een soort knijptang) de hoef controleren en de hoefzweer lokaliseren. Als de dierenarts of hoefsmid de juiste plek gevonden heeft zal het paard hier op reageren door zijn hoef weg te trekken. In sommige gevallen is het zo pijnlijk dat het paard omhoog komt.

Weken in Biotex

Vervolgens wordt de zweer opengesneden zodat het ontstekingsvocht eruit kan. Dit geeft direct verlichting. Kan de hoefzweer niet gelokaliseerd worden en is de hoef pijnlijk of warm, dan is het een optie om de hoef een aantal dagen te weken in bijvoorbeeld groene Biotex en daarna opnieuw te controleren met een visiteertang. Door het weken wordt de hoef zacht en kan de zweer makkelijker naar buiten. Vaak kan de dierenarts of de hoefsmid de hoefzweer enkele dagen daarna alsnog opensnijden. Soms breekt een hoefzweer vanzelf door. Je ziet dan vaak een wondje aan de kroonrand, de zoolvlakte of hoefbal. Lees meer over hoefzweren op KNHS.nl Bron: KNHS.nl