Afbeelding

Hoefijzer verliezen in de modder: Hoe voorkom je dat?

Algemeen
Advertisement
Natte, modderige grond, dat is wel ongeveer het ergste van het najaar en de winter. Vieze dekens, paardenbenen die onder de klei zitten en die je steeds maar weer moet afspoelen en afdrogen€¦ nog een nadeel van modder: het zuigt de hoefijzers onder je paard vandaan... Het is niet alleen vervelend voor je portemonnee, maar kan je paard ook een deel van zijn hoef kosten. En dan hebben we het nog niet over de tijd die je kwijt bent om het verloren hoefijzer terug te vinden in de blubber. Wat kan kun je doen om de kans op het verliezen van een hoefijzer zo klein mogelijk te maken?

1. Springschoenen

Goed passende springschoenen zijn een must, aldus de hoefsmid. €˜Die helpt om het hoefijzer op z'n plek te houden, ze zijn ook bedoeld ter bescherming van de hoef en kroonrand. Zorg ervoor dat ze groot genoeg zijn; ze moeten helemaal over de bal van de voet vallen.'

2. Op tijd beslaan

Het lijkt een open deur, maar een regelmatig bezoek aan de hoefsmid is essentieel, afhankelijk van het werk dat het paard krijgt en de intensiteit ervan. Gemiddeld staat de hoefsmid eens in de zes , zeven weken op het programma, maar bijvoorbeeld een endurancepaard dat veel kilometers maakt, heeft vaker nieuwe ijzers nodig. Vertel de hoefsmid wat je doet met je paard; het type hoefijzers hangt daar van af.

3. Geen hoefijzers?

Ga eens na of je paard wellicht zonder hoefijzers kan, in de winter of zelfs altijd. Als je paard een rustpauze heeft na een druk westrijdseizoen, scheelt het behoorlijk in de portemonnee. Bovendien is het goed voor de hoeven om (een tijdje) €˜bloot' te zijn. En geen hoefijzers betekent dat ze ook niet verloren kunnen worden!

4. Overleg met hoefsmid

Verliest je paard vaak een ijzer? Bespreek het eens met je hoefsmid en kijk waar het aan kan liggen. Een omheining met draad is vaak een boosdoener bijvoorbeeld. Een paard blijft nogal er nogal eens achter haken als hij een sprongetje richting de afzetting maakt.

5. Controle

Het lijkt logisch, maar besteed zorgvuldig aandacht aan de verzorging van de hoeven. Niet iedereen bekijkt elke dag de voeten van zijn paard. Pak steeds de voeten van je paard op en krab de hoeven goed uit. Controleer of het ijzer nog stevig vast zit. Het is de verantwoordelijkheid van de smid om ze er correct onder te slaan, maar jij bent degene die in de gaten moet houden of ze nog altijd goed zitten!

6. Goede voeding

Tenslotte is wat je paard eet belangrijk voor een optimale gezondheid van de hoef. Niet alleen maar een supplement geven dat garant staat voor een gezonde voet; het hele voerschema moet kloppen. Een uitgebalanceerd dieet is absoluut een voorwaarde voor het goed functioneren van het paardenlichaam. Bron: Horseandhound Foto: DigiShots