Foto: Remco Veurink
Foto: Remco Veurink Foto: Remco Veurink

Verwaarloosde Frans pension opgevangen paarden?

Algemeen
Advertisement
Marja van den Bos uit Wormerveer liet haar twintigjarige merrie Pardoes zo’n anderhalf jaar geleden met pensioen gaan. In Midden-Frankrijk had ze een paardenpension gevonden dat haar daarvoor heel geschikt leek. Onlangs ontdekte ze dat haar twintigjarige merrie drachtig was. Van den Bos en tien Britse eigenaren hebben hun paarden weggehaald, omdat ze er verwaarloosd bij zouden staan. Zeventien andere eigenaren namen ook contact op met Hoefslag. Zij nemen het op voor de pensioneigenares en zeggen dat hun paarden in prima conditie zijn en goed verzorgd worden.

Elf paarden weggehaald

Het Franse pension ligt onder vuur, nadat tien Britse eigenaren hun paarden er hebben weggehaald. Dat hebben ze gedaan nadat er een paard verkocht zou zijn, zonder toestemming of medeweten van de eigenaar.  De paarden zouden ook verwaarloosd worden. Kayleigh Chapman bracht de bal in Guernsey aan het rollen. Zij woont in de regio en was betrokken bij het weghalen van elf paarden. Chapman zorgt nu voor vijf van de paarden (waaronder dat van Marja van den Bos); zes andere paarden zijn teruggekeerd naar Groot-Brittannië. Volgens Chapman kocht ze een paard van de pensionhoudster, dat eigenlijk van een Britse eigenaar was. Na die ontdekking maakten meer eigenaren zich volgens haar zorgen over hun dieren, en vroegen aan haar om eens een kijkje te gaan nemen. Chapman was naar eigen zeggen geschokt door de toestand van sommige paarden. Ze moesten volgens haar dringend ontwormd en bekapt worden en hadden varens in hun manen. Er werd ook een dood veulen gevonden op de locatie, maar volgens de uitbaatster van het pension was dat een paard van haar buurman, die zijn paarden regelmatig bij die van haar op de weide zette.

Drachtig en schade aan halsslagader

In september bezocht Van den Bos het pension, maar arriveerde een dag eerder dan ze met de eigenares had afgesproken. ‘Daar leek ze niet erg tevreden mee. Nu denk ik dat ze, wanneer ze weet dat er iemand langskomt, de paarden naar huis haalt en ervoor zorgt dat ze er netjes uitzien.’ Van den Bos deed eind november haar verhaal aan The Guernsey Press. Ze vertelde dat ze geen toestemming had gegeven om Pardoes te laten dekken en dat ze ook niet op de hoogte was gebracht van het feit dat de merrie überhaupt drachtig was. Er zou ook vastgesteld zijn dat er schade is aan de halsslagader. Welke gevolgen dat zou hebben voor de dracht en de geboorte van het veulen, kon ze niet zeggen. Bij het artikel in The Guernsy Press staan ook foto’s van paarden, die er inderdaad niet florissant uitzien.

‘Onze paarden staan er super bij’

Vlak nadat Marja van den Bos in november contact had opgenomen met de redactie van Hoefslag om haar verhaal te doen, kregen we ook een mailtje van een Nederlandse dame, wier paard op hetzelfde pension staat. Zij sprak namens een groep van zeventien Nederlandse eigenaren, die de informatie van Van den Bos tegenspreken. Zij benadrukken dat de pensioneigenares een gouden hart heeft voor de paarden en dat haar leven in dienst staat van hun verzorging. Het klopt volgens hen dat Kayleigh Chapman een paard heeft gekocht van de pensioneigenares. Dat paard stond te koop omdat de eigenaar niet meer betaalde. In het contract dat de eigenaren afsluiten met de pensionhoudster, staat dat het paard eigendom van het pension wordt, zodra er drie maanden niet is betaald. Een groot deel van de paarden die zijn weggehaald, zijn volgens de groep Nederlanders van eigenaren met een betalingsachterstand.

Foto’s van andere paarden

Over het paard van Marja van den Bos spreekt de groep zich niet uit. De foto’s die in The Guernsy Press zijn verschenen, zijn volgens de groep Nederlanders foto’s van paarden die niet onder de verantwoordelijkheid van de pensioneigenares vallen. Zij is op dit moment in conflict met de eigenaar van die paarden, omdat ze onrechtmatig op haar land staan. De pensioneigenares zou ook al melding gedaan hebben van verwaarlozing, maar de Franse autoriteiten ondernemen weinig actie. Zes van de Nederlandse eigenaren zijn in de afgelopen weken naar Frankrijk gegaan om de situatie te bekijken. De paarden staan er zoals altijd goed bij. Dat ze bedekt zijn met modder en dat hun manen er verwilderd uitzien, is logisch, stellen de eigenaars. Ze staan er in kuddes, maar krijgen wel goede verzorging. De foto’s hieronder werden door de Nederlandse eigenaren gemaakt, op verschillende tijdstippen de afgelopen weken.   Bron: The Guernsey Press/ Hoefslag (mag niet overgenomen worden) Foto: Remco Veurink en paardeneigenaren [adrotate group=”57”]
Foto: Remco Veurink
Foto: Remco Veurink
Foto: Remco Veurink
Foto: Remco Veurink
Foto: Remco Veurink
Foto: Remco Veurink