Foto: Shutterstock

Bloedonderzoek als indicator voor verhoogde kans op ernstige blessures

Algemeen
Advertisement
Onderzoekers proberen het risico op ernstige blessures bij renpaarden in kaart te brengen door middel van bloedonderzoek. Inflammatoire (ontsteking) en ontstekingsremmende markers zouden vroege indicatoren kunnen zijn van een verhoogd risico, meldt horsetalk.co.nz Het onderzoek, dat wordt uitgevoerd aan het Gluck Equine Research Center van de Universiteit van Kentucky, wordt ondersteund door de Kentucky Horse Racing Commission.

Biomarkers

Wetenschappers hebben vaker pogingen ondernomen om biomarkers (meetbare indicatoren) te gebruiken als voorspellers van mogelijk letsel. Dat is vooral in de race-industrie interessant omdat uitval grote financiële  gevolgen kan hebben. De gegevens waren tot dusver echter niet betrouwbaar genoeg. De Gluck-onderzoekers maken gebruik van een mRNA-meting, de voorlopers van eiwitten, in witte bloedcellen.

Voorspellen blessure

‘We hebben een methode om ontstekingen bij paarden te detecteren en bepalen nu of die doorslaggevend kunnen zijn voor het bijtijds voorspellen van een dreigende blessure,’ aldus hoofdonderzoeker Allen Page. ‘Onze theorie is dat deze cellen gebieden van botschade of schade aan zacht weefsel passeren, dat zij vervolgens worden geactiveerd door die schade en een ontstekingsremmende stof of ontstekingsremmend mRNA gaan produceren, dat we vervolgens meten.’

Ontstekingswaardes

Op basis hiervan zouden renpaarden die een fatale blessure hebben opgelopen tijdens het racen hogere ontstekingswaardes moeten hebben dan paarden die niet geblesseerd zijn geraakt. De onderzoekers hebben sinds januari van dit jaar bloedmonsters verzameld.

Paarden bemonsteren

Page moedigt eigenaren van renpaarden aan om mee te doen met het onderzoek. Het doel is om 150  paarden die zijn overleden aan een blessure te bemonsteren, alsook 1000 niet-gewonde paarden in heel Noord-Amerika. ‘We verwachten dat we ontstekingspatronen zullen waarnemen €‹€‹die kunnen wijzen op een specifiek letseltype,’ aldus David Horohov van het Gluck Center.  ‘Uiteindelijk zouden we met een enkel bloedmonster de race-industrie veiliger kunnen maken en het welzijn van deze ongelooflijke atleten verder verbeteren.’ Bron: horsetalk.co.nz Foto: Shutterstock [adrotate banner=”502”]