Foto: Remco Veurink
Foto: Remco Veurink

Compressietherapie, hoe werkt dat eigenlijk?

Verzorging Opvallend

Compressietherapie leidt tot drukstijging in het weefsel, waardoor zowel de oppervlakkige als de diepe aders en lymfevaten worden gecomprimeerd en de lymfestroom wordt geactiveerd. Hierdoor kun je er voor zorgen dat afvalstoffen uit paardenbenen ‘veroorzaakt door een slechtwerkend lymfesysteem’ worden afgevoerd. 

Advertisement

Wat is compressietherapie?

Het lymfesysteem van een paard is relatief langzaam in vergelijking met dat van de mens. Dit komt omdat een paard over veel meer lymfeklieren beschikt. Het lymfesysteem zorgt er voor dat afvalstoffen en teveel aan vocht wordt afgevoerd. Het beschikt niet over een eigen pomp (zoals het hart bij de bloedcirculatie). Beweging maakt dat het lymfesysteem optimaal zijn werk kan doen. Wanneer er storingen zijn in het lymfesysteem is er een kans dat er overstuwing ontstaat. Vaak komt dat dus doordat een paard niet voldoende beweging krijgt, bijvoorbeeld als het paard veel op stal staat. Afvalstoffen hopen zich dan letterlijk op in de benen. Compressietherapie kan dan helpen om een been weer gezond te maken. Door middel van compressie op de lymfevaten kun je ervoor zorgen dat de afvalstoffen uit de benen naar boven toe worden afgevoerd, naar de bijbehorende lymfeknopen. De lymfebanen van een paard liggen net onder de huid en door deze druk toe te passen wordt de lymfestroom weer geactiveerd. Zo verdwijnen met het vocht, ook de afvalstoffen uit de benen. Het resultaat; dunne fitte benen.

Hoe werkt het?

Er zijn verschillende manieren om compressietherapie toe te passen. Het is hierbij belangrijk dat de druk op het paardenbeen precies voldoende is. Om bijvoorbeeld een drukverband dusdanig aan te brengen dat het de juiste druk geeft, moet je heel veel ervaring hebben. Een verband dat te los zit, doet zijn werk niet en kan gevaarlijk zijn. Een te strak verband knelt bloed- en lymfevaten af. Daarom werken wij met een compressie kous. Deze schaf je aan in de juiste maat ‘“ om te weten welke maat jouw paard nodig heeft dien je het been/de benen op te meten na beweging.

Wanneer gebruik je het?

Vaak is de oorzaak van de problemen waarvoor je compressietherapie inzet: te weinig beweging, maar ook verkeerde voeding kan een rol spelen net als het dragen van ijzers. Hierdoor kan het hoefmechanisme niet optimaal zijn werk doen. Compressietherapie wordt toegepast bij stalbenen, peesproblemen, mok, einschuss, gallen maar ook na verwonding. Beweging is de beste therapie, maar soms is dit om de een of andere reden niet mogelijk, dan is het fijn dat er compressietherapie is.

Wanneer schakel je een deskundige in?

Bij acute infecties, hartproblemen of bijvoorbeeld als een tumor het lymfeafvoersysteem blokkeert. Kijk naar het hele management van het paard. Daarmee kun je vaak zelfs voorkomen dat je paard een compressiekous nodig heeft. Ook het toepassen van MLD (manuele lymfedrainage) is mogelijk. Compressietherapie kan hierbij een mooie aanvulling zijn. Het is altijd belangrijk om op zoek te gaan naar de oorzaak van het probleem. Schakel bij twijfel altijd een paardenlymfetherapeut in of een dierenarts met kennis van het lymfesysteem.

Bron: De Hoefslag