Afbeelding
De Hoefslag

Loes de Groot: “De waarde van het lymfesysteem wordt nog te vaak onderschat”

Algemeen
Advertisement
Toen haar eigen paard problemen met zijn gezondheid begon te krijgen, verdiepte Loes de Groot zich meer en meer in het juiste management van haar paard, goede voeding en uiteindelijk ook manuele lymfedrainage (MLD). Nu helpt ze via haar eigen bedrijf Loes Lymfe Drainage andere paarden(eigenaren) door de gezondheid van de paarden te ondersteunen.

Chronische problemen

“Mijn paardenliefde begon zoals bij velen op de manege”, begint De Groot te vertellen. “Van daaruit heb ik toen ik jong was een manegepony gekregen om mee te beginnen. Daar heb ik veel van geleerd en uiteindelijk ben ik doorgerold naar de paarden en kreeg ik mijn eigen Friese ruin. Mijn pony had nooit ergens last van. Mijn Fries Bink het eerste jaar ook niet, ik had hem bij de aankoop klinisch en röntgenologisch laten keuren en dat was goed. Toch begonnen er na een jaar problemen op te spelen. In de zeven jaar dat ik hem heb gehad kregen we te maken met allerlei varianten van chronische problemen, waaronder maanblindheid en chronische diarree, die ons achterna zaten. Zo had hij vooral veel darmproblemen, waarvoor we terecht zijn gekomen bij De Blauwe Hengst.”

Schokkende ontdekking

[caption id=”attachment_191414” align=”alignright” width=”300”] Loes de Groot met Bink. Foto: Jacqueline de Groot Fotografie[/caption] “Tijdens de behandeling daar kwamen we erachter dat Bink ook Chronisch Progressief Lymfoedeem (CPL) had. Ik kwam eigenlijk voornamelijk voor een voedingsadvies, omdat mijn paard veel last had van zijn darmen. Vanwege de CPL ben ik toen ook in aanraking gekomen met manuele lymfedrainage. Dat hij ook CPL had was best wel even een klap in mijn gezicht. Het is een chronische en progressieve ziekte, dus het kan niet beter worden. Ik ben toen helemaal opgegaan in al die informatie en ik besloot dat ik er alles over wilde weten. Doordat ik mijn paard het beste wilde geven was ik erg intensief bezig met zijn welzijn. Elke keer zocht ik naar nieuwe oplossingen als er weer iets niet werkte. Daar was ik eigenlijk al heel flexibel in”, vertelt ze.

Stage

Tijdens haar HBO-studie diermanagement in Leeuwarden wist De Groot dan ook vrij snel waar ze stage wilde lopen. “Ik was zo overdonderd door de kennis die ze bij de Blauwe Hengst hadden, dat ik daar graag heen wilde voor mijn stage. Ik heb er heel veel geleerd en ben daar een half jaar fulltime met manuele lymfedrainage en voeding bezig geweest. Daarbij kreeg ik de tijd om te oefenen en om een aantal cursussen te volgen. Zo ben ik in een half jaar ineens helemaal ondergedompeld in het vakgebied. Inmiddels ben ik aan het afstuderen met een onderzoek naar lymfedrainage, al kan ik daar nog niet te veel over zeggen”, lacht ze.

Langzaamaan groeien

[caption id=”attachment_191416” align=”alignright” width=”300”] Foto: Maybels Pictures[/caption] Momenteel werkt De Groot parttime in haar bedrijf. “Daarbij behandel ik vooral veel paarden met CPL, vooral omdat dat ook mijn drijfveer was om dit te gaan leren. Voordat ik bij de Blauwe Hengst kwam had ik veel moeite met het vinden van goede informatie over CPL. Dat is dan ook wel echt mijn passie geworden en daarom deel ik er ook veel over op mijn Instagram-account. Dat trekt dan weer voornamelijk klanten aan die paarden met CPL hebben. Eigenlijk wilde niet te veel tijd aan Instagram besteden omdat ik me op school wilde focussen, maar als je eenmaal een stapje neemt gaat het toch langzaamaan groeien. Ik vind het behandelen van paarden met CPL erg leuk, maar manuele lymfedrainage kan in heel veel verschillende situaties een uitkomoest bieden. Het is prachtig om te zien hoe de paarden ervan genieten en wat het voor ze doet.€

Ondergeschoven kindje

Hoe gaat dat eigenlijk in zijn werking, zo’n lymfedrainagebehandeling? “Het is eigenlijk een soort van massage”, licht De Groot toe. “Het is zeker niet hetzelfde als een sportmassage, het is juist heel zacht en traag. Soms heeft de eigenaar nog niet eens door dat ik ben begonnen, puur omdat het zo rustig is en het er niet heel spectaculair uitziet. Het lymfesysteem is eigenlijk een beetje een ondergeschoven kindje, terwijl het essentieel is voor behoud van gezond weefsel in het hele lichaam. Lymfevaten lopen eigenlijk overal waar bloedvaten ook lopen en ze voeren afvalstoffen, kapotte cellen en vocht uit het lichaam af. Het is dus eigenlijk een soort van ophaal- en filterservice voor alles dat uit het lichaam moet. Door de zachte massage activeer je de lymfeklieren en lymfevaten, waardoor vocht en afvalstoffen worden afgevoerd en het immuunsysteem een boost krijgt doordat het lichaam dit beter kan verwerken.€

Ontspanning

[caption id=”attachment_191417” align=”alignright” width=”196”] Foto: Dominique Kaffa[/caption] “Wat je vaak merkt tijdens de behandeling is dat het ontspannend is voor de paarden”, vervolgt ze haar verhaal. “Dat is ook belangrijk voor de werking van de behandeling. Afhankelijk van wat de reden is dat je gaat behandelen, krijg je andere resultaten. Bij paarden die last hebben van mok, kan de mok verschillende oorzaken hebben. Wat zeker is, is dat er een wondje op de benen zit. Daarbij is schade ontstaan, want de huid is niet intact. Als je dan het lymfesysteem stimuleert om die schade op te ruimen, genezen de wondjes sneller en beter. Ook zetten veel mensen lymfedrainage preventief in, om te voorkomen dat er problemen ontstaan. Dat in combinatie met goed management en aanpassingen in voeding heeft vaak veel nut.”

Ondersteuning bij training

“Het lymfesysteem is betrokken bij de weerstand en immuunsysteem van zowel paarden als mensen. Daardoor kan een lymfedrainage ook ondersteunen na ziekte of na zware trainingen. Na beweging ontstaat er altijd (micro)schade op celniveau, dat is normaal en hoort erbij. Dat is nodig om ze sterker te maken, maar de afvoer van deze schade werkt soms niet goed. Met behulp van manuele lymfedrainage voer je deze schade optimaal af, wat zorgt voor zo min mogelijk spierpijn, verzuring en stijfheid. Je kan dus ondersteunen bij het oplossen van blessures, maar je kan ook door goed management en een bijdrage van lymfedrainage blessures helpen voorkomen.”

Niet onderschatten

Welke doelen heeft De Groot voor de toekomoest? “Ik wil graag zoveel mogelijk verschillende paarden en ruiters helpen”, stelt ze. “Nu doe ik mijn werk natuurlijk nog parttime, maar het is mijn droom om dit in de toekomoest fulltime te gaan doen. Vanaf daar ga ik gewoon met de flow mee.” De tip die ze graag mee wil geven is het volgende: “Onderschat de waarde van het lymfesysteem niet. Zowel bij het gezond houden van je paard als bij het ondersteunen bij verschillende problemen. Het kan zoveel brengen als er iets is, maar ook juist als er niets is. Het is dus zeker de overweging waard!” Tekst: Femke Verbeek Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan. Foto’s:  Maybels Pictures, Maybel van der Linden /  Jacqueline de Groot Fotografie / Dominique Kaffa [adrotate group=”122”]
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding