Przewalskipaarden in Natuurpark lelystad
Przewalskipaarden in Natuurpark lelystad foto: Het Flevo-landschap

Przewalskipaarden vinden onderdak in verlaten Tsjernobyl-gebouwen *foto's*

Algemeen
Advertisement
Przewalskipaarden hebben onderdak gevonden in de verlaten gebouwen van de Oekraïense plaats Tsjernobyl. Daar vond in 1986 een ernstig ongeluk met een kernreactor plaats, waardoor er sinds die tijd bijna niemand meer woont. Bij de ramp kwamen grote hoeveelheden radioactieve stoffen vrij waar duizenden mensen en dieren werden blootgesteld.

Bedreigde diersoort

Volgens een onderzoeksteam van de Universiteit van Georgií« bieden verlaten woningen beschutting voor de bedreigde diersoort. Ze zouden wel eens een welkom hulpmiddel kunnen zijn voor natuurbeschermers die inzetten op het overleven van de zeldzame Przewalski. Onderzoeker Peter Schlichting legde met de hulp van beweging geactiveerde camera's meer dan 11.000 beelden van Przewalskipaarden vast. De paarden gebruiken de verlaten gebouwen als schuilplaats. Vooral schuren zijn populair bij de dieren. Je vindt de foto's hier.

Natuurlijke variatie

Zo'n vijftien jaar geleden werden zesendertig Przewalski's in het grensgebied tussen Wit-Rusland en de Oekraïne vrijgelaten. Dat aantal verdubbelde als snel. 'Vanwege de voortplanting in zo'n kleine kudde is de kans op natuurlijke variatie helaas wel grotendeels verloren gegaan", concludeert Schlichting. Verder onderzoek is nodig om de genetische diversiteit van de Przewalskipaarden in kaart te brengen.

Voortbestaan kudde

De onderzoekers denken dat de verlaten gebouwen van Tsjernobyl in ieder geval hebben bijgedragen aan het voortbestaan van de kudde paarden. De camerabeelden legden vast dat ze regelmatig meer dan vijf uur binnen verblijven. In de zomer zoeken ze de beschutting op tegen de zon en tegen insecten. Ook andere dieren maken gebruik van de gebouwen. De camera's detecteerden onder meer hazen, wasbeerhonden, vossen, everzwijnen en verschillende soorten vogels en vleermuizen. Het onderzoek werd uitgevoerd in het Wit-Russische deel van de uitsluitingszone van Tsjernobyl. Zie ook: Weer Przewalskipaarden in Mongolií« dankzij Nederlanders De foto is afkomstig van Natuurpark Lelystad, waar ook Przewalskipaarden wonen.  Bron: horsetalk.co.nz Foto: Het Flevo-landschap