Weer Przewalskipaarden in Mongolië dankzij Nederlanders

Weer Przewalskipaarden in Mongolië dankzij Nederlanders

0 369
przewalski remus

Documentairemakers uit Mongolië waren gisteren te gast in Natuurpark Lelystad van Het Flevo-landschap, de plek van waaruit 50 Przewalskipaarden weer zijn uitgezet over de steppes van Mongolië. Inge Bouman, een van de initiatiefnemers van het herintroductieprogramma, nam de Mongoliërs mee op sleeptouw.

Spil in herintroductie oerpaard

Natuurpark Lelystad wordt wel eens bestempeld als het grootste geheim van Flevoland. Voor vele Nederlanders is het natuurgebied onbekend, maar wie er eenmaal geweest is zal beamen dat het er prachtig is. In Mongolië is ons park wereldberoemd. Lelystad was namelijk een belangrijke spil in het herintroductie- en fokprogramma van het Przewalskipaard. Vanuit Lelystad werden in 1992 de eerste Przewalskipaarden, nadat de laatste daar in 1968 werd gezien, weer uitgezet over de steppes van Mongolië.

Heilige Przewalskipaard

Inmiddels lopen er nu weer enkele honderden Przewalskipaarden rond in Mongolië. Het heilige dier is weer in zijn thuisland dankzij de inspanning van Annette Groeneveld en Jan en Inge Bouman.
het drietal startte in de jaren zeventig een fok- en herintroductieprogramma. Kort gezegd hield dat in dat ze op zoek gingen naar de nog raszuivere Przewalskipaarden die nog werden gehouden in dierentuinen en wildparken. Paarden van over de hele wereld werden “verzameld” in Natuurpark Lelystad. Daar moesten de dieren verwilderen door onder andere zelf te grazen in een semi natuurlijk gebied en er werden kuddes geformeerd. De eerste groep verhuisde in 1992 naar Mongolië. Er zijn daarna nog een viertal transporten vanuit Lelystad geweest. De laatste in 2000.

Herintroductie

Het Przewalskipaard is een kleiner, maar robuust paardensoort. Het is het enige oerpaard dat nog bestaat. Het przewalskipaard wordt in Mongolië Takhi genoemd wat heilig betekent. Zijn naam dankt het paard aan zijn ontdekker, kolonel N.M. Przewalski. De stamboom van alle nu levende przewalskipaarden is gebaseerd op een beginaantal van 13 dieren.

Er leeft ook nog een kudde van 10 paarden in Natuurpark Lelystad. Ze leven in een gebied van 40 hectare, samen met wisenten. In het Natuurpark wordt met succes meegewerkt aan diverse fok- en herintroductieprogramma’s van natuurbeschermingsorganisaties in binnen- en buitenland. Natuurpark Lelystad is internationaal bekend geworden, naast de herintroductie van Przewalskipaarden in Mongolië, door de herintroductie van wisenten in Spanje, Rusland en Letland. Ook de introductie van de bever in de Biesbosch slaagde (mede) dankzij de inspanning van Het Flevo-landschap in Natuurpark Lelystad. De bevers in het Natuurpark plantten zich voorspoedig voort en waren een welkome aanvulling voor de moeizaam startende populatie in de Biesbosch.

Natuurpark Lelystad

Natuurpark Lelystad is een zeer natuurrijk terrein met een afwisselend, waterrijk en parkachtig landschap. Er leven met uitsterven bedreigde diersoorten zoals wisenten, Przewalskipaarden, otters, bevers en Pater Davidsherten. Ook minder bedreigde diersoorten zoals wilde zwijnen, edelherten, elanden en ooievaars zwerven er rond. Natuurlijk ontbreekt de ‘echt wilde’ fauna niet. Overal in het park zijn reeën, konijnen, vossen, wezels, hermelijnen en bunzingen waar te nemen. De vogelbevolking in dit afwisselende landschap, met vooral loofhout, is bijzonder rijk.

Stichting Het Flevo-landschap is de particuliere natuurbeschermingsorganisatie van Flevoland en is opgericht in 1986 en heeft 56 natuurgebieden met in totaal ruim 5.600 hectare Flevolandse natuur in eigendom. De stichting beheert gebieden en cultureel erfgoed, waaronder de Lepelaarplassen en Pampushout bij Almere, Natuurpark Lelystad en het Werelderfgoed Schokland (UNESCO). Samen met ruim 12.000 begunstigers en 150 vrijwilligers zorgt Het Flevo-landschap ervoor dat het Flevolandse landschap behouden blijft en Flevoland elke dag mooier wordt.

Persbericht Het Flevo-Landschap

Foto: Het Flevo-landschap (Jasper Pluim)

 

Reacties