Foto: archief
Foto: archief

Onderzoek naar doorgang paardenmarkt Goor

Algemeen
Advertisement
De zogeheten '˜organisatiegroep' gaat de mogelijkheid onderzoeken om de traditionele paardenmarkt in Goor toch te behouden. In november werd bekend gemaakt dat de eeuwenoude paardenmarkt voor het laatst zou worden gehouden. Die bekendmaking riep veel emotionele reacties op.

Onderdeel van evenement

Als het mogelijk is wordt deze eeuwenoude traditie onderdeel van het succesvolle evenement 'Winters Genieten'. Het evenement vindt in december in het Goor plaats. Dit hebben de gemeente, de Stadsraad Goor en ondernemersvereniging Goor Collectief bekendgemaakt. De '˜organisatiegroep' was eerder belast met de organisatie en programmering van een nieuw driedaags paardenevenement zonder handel vanaf september 2020. Deze organisatie komt voort uit een brede groep betrokken personen. Vertegenwoordigers van Goor Collectief en de stadsraad maken er onder meer deel van uit.

Budget

Goor Collectief en de nieuwe Stichting BIZ/Goor willen de organisatie van het nieuwe meerdaagse evenement op zich nemen. De gemeente wil eenmalig 17.500 euro beschikbaar stellen en aansluitend twee jaar 8000 euro voor de paardenmarkt nieuwe stijl. De paardenmarkt werd voor het eerst in 1362 in Goor gehouden.

Betrokken maneges

De bekendmaking van de laatste paardenmarkt riep veel emotionele reacties op. Op basis daarvan is de opdracht aan de organisatiegroep om te zorgen voor een nieuw meerdaags evenement zonder handel aangepast. Bij het onderzoek naar het behoud van de paardenmarkt worden ook maneges betrokken. Niek Hietbrink van de Markelose manege en kampeerboerderij De Barlo is hier een onderdeel van. Ook andere maneges worden geconsulteerd of paardenhandel 'wenselijk en mogelijk' is.

Alternatief

Hietbrink presenteerde, zoals gemeld, met Sander Smit een alternatief om de paardenmarkt te behouden. Volgens hen kan het dierenwelzijn op de markt verbeteren door toepassing van het protocol Welzijn Paardenmarkten. De kwaliteit en aanvoer kunnen beter door het geven van aanvoerpremies en beloningen voor het best getoiletteerde paard en voor handelaren met een grote aanvoer van dieren zeggen zij. Hietbrink is tevreden over het genomen besluit. Hij zegt "De paardenbranche wil de markt graag behouden". Zie ook: Eeuwenoude paardenmarkt in Goor wordt afgeschaft Bron: Tubantia Foto: Archief