Afbeelding

Paardrijden is gezond

Algemeen
Advertisement
Veel mensen die zelf niet rijden zien niet in hoe intensief paardrijden is. Het is uitstekend voor je gezondheid. De sport heeft veel gezondheidsvoordelen. Wie een paard heeft of paardrijdt, komt bovendien veel buiten. Ook dat heeft veel gezondheidsvoordelen.

Balans en coördinatie

Het is zeer belangrijk om een goede zithouding te vinden. Je laat je namelijk niet simpelweg dragen, maar moet jezelf echt goed rechtop houden. Het is dus onmogelijk om goed op het paard te zitten als jij niet in balans bent. Paardrijden kan jouw balans aanzienlijk verbeteren en dit is dan ook precies de reden dat de paardensport vaak beoefend wordt in het kader van een psychomotorische handicap of revalidatie. Daarnaast doe je een flink beroep op je coördinatie. Hoe meer vorderingen je maakt hoe belangrijker dit wordt. Je moet je lichaam goed controleren en zeer nauwkeurige bewegingen maken. Het paard is namelijk zeer gevoelig voor iedere beweging die jij maakt. Daarnaast is het nodig om je lichaam uiterst nauwkeurig te bewegen voor een correcte uitvoering van de oefeningen, zoals het rijden van middengangen.

Training van al je spieren

Tijdens het paardrijden train je bijna alle spieren in je hele lichaam, van schouders en armen tot bovenbenen, buikspieren, bilspieren en je rug. Zelf na jaren van ervaring kan het zijn dat je opeens spierpijn hebt op plekken waarvan je niet wist dat ze bestonden. Paardrijden is een uitstekende sport om sterker te worden. Tegelijkertijd worden je spieren gestretcht, wat ervoor zorgt dat deze niet teveel toenemen in volume. Dit is perfect voor iedereen die graag een strak en getraind lichaam wil. Met een jumpingtraining kun je tot wel 600 calorieí«n per uur verbranden. Paardrijden in de juiste houding is zeer goed voor je rug. Door aan te leren hoe je goed ontspannen en rechtop moet zitten op het paard ontwikkel je een evenwichtige houding. Dit draagt enorm bij aan een gezonde en goede rug, doordat het de lendenspieren verstevigt.

Stress van je af rijden

Naast vele fysieke voordelen heeft paardrijden ook een goede invloed op je gemoedstoestand. Veel mensen beginnen met paardrijden om tot rust te komen en zich te ontspannen. De sport vraagt veel concentratie en is hierdoor een ideale activiteit om even tot jezelf te komen. Of je nu gaat trainen in de bak of lekker een rondje door het bos maakt, op het paard ontsnap je voor een moment aan de buitenwereld en ben je alleen met je eigen gedachten en je paard. Voor wie graag paard wil rijden, maar denkt dat de sport erg duur is en geld lenen noodzakelijk is: paardrijden is voor iedereen. Als je zelf geen paard hebt kan je bijvoorbeeld naar een manege gaan om paard te rijden of je kan een verzorgpaard zoeken. Beeld: archief