Krachtvoer
Krachtvoer Foto: Shutterstock

Hoe zorg je voor de beste paardenvoeding?

Verzorging Opvallend

Net als voor mensen geldt ook voor paarden dat een goede voeding de basis is van een goede gezondheid. Maar waar moet je dan precies op letten? Bieden voedingssupplementen uitkomst, en welke zijn in het bijzonder geschikt om aan paardenvoeding toe te voegen?

Advertisement

Ondervoeding kan fatale gevolgen hebben

Ondervoeding kan een paard fataal worden. Het is dus altijd van belang dat een paard genoeg eet. Dat betekent niet alleen kwantitatief, namelijk dat het voldoende calorieën binnenkrijgt. De kwaliteit is misschien wel van net zulk groot belang. Het is immers ook mogelijk om ondervoed te raken doordat de voeding simpelweg niet voldoende vitamines en mineralen bevat. Hoe kun je dat voorkomen?

Goede paardenvoeding is van groot belang

Je bent wat je eet. Het is een bekend gezegde, met een belangrijke waarheid. Goede voeding zorgt ervoor dat je je beter voelt en beter presenteert, en dat geldt evengoed voor paarden! Er zijn talloze soorten paardenvoeding.

Voedingssupplementen in paardenvoeding

Veel paardenvoeding is verrijkt met extra supplementen. Dat betekent dat de voeding extra hoge concentraties van bepaalde vitaminen en mineralen bevat. Zo kun je het paard precies geven waar het behoefte aan heeft. Veel supplementen voor paardenvoeding hebben bijvoorbeeld een gunstige werking op de spieren, het energieniveau en het zenuwstelsel van het paard. Ook kun je met supplementen de prestaties en de algehele gezondheid een boost geven en zo verbeteren. Ze zijn natuurlijk nooit een vervanger van paardenvoeding zelf, maar kunnen daar dus wel een welkome aanvulling op geven.

Mineralen als voedingssupplement

Een voorbeeld van een nuttig mineraal ter ondersteuning van de voeding is magnesium of magnesiumcitraat. Dit heeft een positieve invloed op de werking van het zenuwstelsel en is goed voor de gemoedstoestand. Een ander mineraal dat aan diervoeding kan worden toegevoegd, is calcium. Dat is onder meer goed voor de botten en het paardenskelet. Ook heeft het een gunstige werking op de spierwerking.

Vitamines om voeding te verrijken

Vitamine E wordt ook vaak toegepast in paardenvoeding. Dit is een antioxidant dat het natuurlijke afweersysteem van de lichaamscellen helpt. Het is verkrijgbaar in verschillende toepassingen, bijvoorbeeld als olie of als poeder, om te vermengen met het diervoeder. Biotine of vitamine B8 is goed voor het herstellend vermogen van de paardenhuid. Bovendien helpt het het zenuwstelsel en de energiestofwisseling.

Kruiden als smakelijke aanvulling

Ook kruiden kunnen een goede toevoeging op het dieet van het paard zijn. Dat geldt bijvoorbeeld voor kamille, zeewier, brandnetel en (natuurlijk) paardenbloem. Sommige kruiden hebben niet alleen gunstige eigenschappen voor de gezondheid, maar geven bovendien extra smaak aan het voer. Een leuk weetje: paarden laten brandnetels in de wei meestal staan, maar als het verwerkt is in hun voer, dan vinden ze het vaak een heerlijke toevoeging!

Kies altijd voor goede kwaliteit en weet waar je koopt

Zoals gezegd zijn er verschillende aanbieders van paardenvoeding. Het is van belang om altijd een weloverwogen keuze te maken voor een bepaalde aanbieder en voor de voeding die je daar aanschaft. Voldoet de voeding bijvoorbeeld wel aan alle keurmerken? Als bij een productbeschrijving wordt vermeld dat het ‘˜human grade kwaliteit’ heeft, dan is dat al een goede pijler. Dat betekent namelijk dat het in principe door mensen kan worden gebruikt, en dat de standaard dus hoog is. Daarnaast is het altijd van belang om ervaringen van klanten te lezen. Ook dat geldt zowel voor de producten zelf als de webshop of winkel waar je die koopt.