Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. Foto: Remco Veurink

IJslander met wonden gevonden in wei: “Waarschijnlijk gebeten door een hond”

Algemeen
Advertisement
Vorig weekend vond Temba Burrill haar IJslander Segull gewond in zijn weide in Leur. Ze weet een week later nog steeds niet wat er precies gebeurd is, dus roept ze mensen op zich te melden als iemand iets heeft gezien. Dat meldt de Gelderlander.

Gestresst

Een week geleden ging Burrill om 9 uur ‘s ochtends bij haar paarden Segull en Luna kijken. Ze wist gelijk dat er iets goed mis was. Burill zegt: “Ik kan hun lichaamoestaal lezen. Ik wist direct: er is iets met Segull gebeurd, hij is zo gestresst. En zijn wonden bevestigoeden mijn vermoedens. Eén wond op zijn linkerbovenbeen en één op zijn rechteronderbeen, twee centimeter lang. Hij is flink toegetakeld.”

De oude

Burrill heeft Segull inmiddels naar een andere weide verplaatst. Zijn achterbenen zijn ingepakt met blauw verband. De ruin mag niet teveel lopen en bewegen, zodat het verband er niet af gaat. “Gelukkig lijkt hij al iets meer op de oude Segull. Hij trekt altijd mensen aan. In tegenstelling tot mijn andere paard Luna, die traumatische ervaringen heeft gehad met mensen.€ Burrill neemt aan dat Segull Luna wilde beschermen.

Waarschijnlijk een hond

Burrill denkt namelijk dat de verwondingen van haar paard door een hond zijn aangebracht. “Waarschijnlijk is hij gebeten door een hond. En geen kleine, want daar zitten de wonden te hoog voor op zijn benen. Ik snap heel goed dat de eigenaar van de hond dan flink geschrokken moet zijn.” Ze gaat er zeker niet vanuit dat er een ‘paardenbeul’ aan het werk is geweest. Ook gaat ze er niet vanuit dat een vos of een wolf voor de verminkingen hebben gezorgd. “Wolven willen echt jagen. Dan was hij wel harder toegetakeld.” Ook de dierenarts kan niet achterhalen wat er precies gebeurd is. Burrill hoopt vooral dat de hondeneigenaar zich meldt. “Dat zou rust geven”, stelt ze. “Ik zit nu vol met vragen.” Bron: De Gelderlander Foto: Foto: Remco Veurink