Afbeelding
Getty Images/iStockphoto

Nerveus en schrikachtig paard? Voedingstips voor meer ontspanning

Verzorging Opvallend

Ziet jouw paard spoken in iedere hoek van de bak of is hij als de dood voor landbouwplastic, bomen, trekkers of iets anders engs? Vooral in de dressuursport zijn er heel veel hete en snel gespannen paarden. Deze sensibele dieren zijn niet makkelijk te rijden. Wist je dat voeding hier ook een rol in kan spelen? 

Advertisement

Wat is stress eigenlijk?

In het algemeen kan je zeggen: zodra er iets verandert in de leefomgeving van een paard, kan dat stress veroorzaken. Denk hierbij aan een verhuizing en concoursen, maar ook gezondheidsproblemen, een  onnatuurlijke huisvesting, verkeerd voermanagement of een paard dat overvraagd wordt, kunnen oorzaken zijn. Stress is in die zin dan ook een ruim begrip en betekent veel meer dan alleen een gespannen paard tijdens wedstrijden. Als je kijkt naar de oorsprong van een paard is het helemaal niet vreemd dat ze een alerte schrikreactie hebben; het zijn immers vluchtdieren. De mate van gespannenheid en stress verschilt heel erg per paard en hangt onder meer af van het karakter, de bloedlijn en mogelijke eerdere (negatieve) ervaringen die het paard heeft meegemaakt.

Terug naar de basis

Om zoveel mogelijk stress bij je paard weg te nemen of te voorkomen, is het belangrijk dat je een systeem hebt dat zoveel mogelijk aan de natuurlijke behoeften van een paard voldoet: contact met andere paarden, voldoende vrije beweging en genoeg ruwvoer. Ruwvoer (gras, hooi en kuil) is namelijk niet alleen belangrijk voor het spijsverteringssysteem van een paard, het kauwen erop reduceert ook stress. Als je niet weet welke voedingsstoffen jouw ruwvoer bevat kun je een ruwvoeranalyse laten doen. Dit is een snelle en eenvoudige ruwvoeranalyse die het energie-, eiwit- en suikergehalte analyseert. Daarnaast krijg je ook het drogestof-gehalte, dat je nodig hebt om een goed rantsoen te kunnen berekenen.

Voeding en stress bij paarden

Naast voldoende ruwvoer kan je krachtvoer aanbieden als je paard extra voedingsstoffen nodig heeft om het werk vol te houden. Heel belangrijk: geef krachtvoer in kleine porties en verdeel het over een aantal maaltijden per dag. Geef dus geen grote hoeveelheden in een keer! Dit is belangrijk om het natuurlijke eetpatroon van het paard na te bootsen. Verder is het van belang dat een paard veterinair helemaal gezond is en dat arbeid in kleine stappen wordt opgebouwd. Als aan dit alles is voldaan, kunnen de volgende voedingsstoffen nog extra ondersteuning bieden aan (van nature) gestreste paarden: L-tryptofaan & threonine: deze eiwitten (essentiële aminozuren) zijn nodig voor de aanmaak van de hormonen serotonine en melanine. Deze hormonen hebben een kalmerend en angstverminderend effect op de hersenen. Vitaminen B-Complex: vitaminen B1 en B6 spelen een belangrijke rol bij de zenuwgeleiding. Selenium & magnesium: uit onderzoek blijkt dat deze twee een angst verlagend effect hebben. 

Tips bij wedstrijdstress

Heeft jouw paard last van wedstrijdstress? Gebruik deze tips voor meer ontspanning in de ring! Zorg ervoor dat je zelf ontspannen bent! Gespannen mensen hebben een negatief effect op de gestreste gemoedstoestand van paarden; Zorg voor voldoende ruwvoer en water op concours; Zorg voor routine. Paarden zijn gewoontedieren en hebben behoefte aan regelmaat. Zorg er dus voor dat je regelmatig ergens anders oefent of op concours gaat.

Bron: De Hoefslag