Marlies van Baalen (NED) - Habibi DVB
Jumping Amsterdam 2024
© DigiShots
Marlies van Baalen (NED) - Habibi DVB Jumping Amsterdam 2024 © DigiShots

Marlies van Baalen over mentale uitdagingen voor (jonge) ruiters *VIDEO*

Algemeen

In onderstaande video met Olympisch dressuur amazone Marlies van Baalen worden de veelvoorkomende mentale uitdagingen onder jonge ruiters besproken. Marlies vertelt over haar eigen ervaringen in de jeugd, maar ook waar ze met haar jonge leerlingen tegenaan loopt. Marlies geeft aan dat het belangrijk is om van jongs af aan transparant en eerlijk te zijn naar jonge ruiters, zodat zij leren omgaan met teleurstellingen en hobbels op de weg. Ook jij kunt als trainer je ontwikkelen in de mentale begeleiding van ruiters.

Advertisement

Goede balans

Successen moeten natuurlijk ook gevierd worden en erkenning daarvan is net zo belangrijk. Zowel instructeurs als ouders dienen hierin een goede balans te vinden in hun coaching. Paardrijden kan voor jonge ruiters een hele mooie leerschool zijn, omdat kinderen ook leren wat teamwork is en hoe ze zich op dienen te stellen naar hun teamgenoot (hun pony of paard). Wederzijds respect speelt daarbij een centrale rol. 

Prestatiedruk

We bespreken ook nog de prestatiedruk en meningen van buitenaf. Kinderen voelen die druk als ze nog jong zijn en geen “echte” beoordeling of punten krijgen vaak nog niet en zitten dan vaak nog in de onbevangen modus, maar zodra duidelijk wordt dat een bepaalde score beloond wordt, worden kinderen zich vaak bewust van wat “wenselijk” is en beginnen ze druk te voelen. Als instructeur of ouder zijnde is het dan heel belangrijk om kinderen te leren de meningen van buitenstanders te filteren en onderscheid te maken tussen wiens mening van belang is en welke niet. 

Ondersteunende rol

Ook is het juist dan van groot belang om kinderen ervan bewust te maken dat fouten maken normaal is en een positieve bijdrage levert aan de groei van de combinatie. Marlies onderstreept ook dat een Mental Coach in dit soort processen een belangrijke ondersteunende rol kan bieden. Deze kan voor de jonge ruiter een objectief steunfiguur vormen waar de ruiter ongedwongen kan praten en geholpen kan worden om de benodigde mentale vaardigheden te ontwikkelen die bijdragen aan voldoende mentale veerkracht om staande te blijven in de soms toch wel harde paardensport cultuur. 

Marlies is een volwassen ruiter met veel ervaring en ook zij erkent dat een Mental Coach kan helpen het verschil te maken, zeker op momenten dat de druk om te presteren (bijvoorbeeld op belangrijke competities) hoog is.

Opleidingen tot Mental Coach

One Switch herkent de bovengenoemde uitdagingen ook onder de ruiters die zij begeleiden en daarom hebben zij naast hun Ruitervitaal Coach opleiding ook een tweetal opleidingen ontwikkeld die mensen opleiden tot Mental Coach voor volwassen en jonge ruiters. Het ontwikkelen van mentale veerkracht en functionele copingmechanismen staat hierin centraal. In april starten zij voor beide opleidingen weer een nieuwe groep op. Deze opleidingen zijn online te volgen en voorzien deelnemers van een breed scala aan coaching technieken en oefeningen om ruiters passend te begeleiden om met plezier en ontspanning optimaal te kunnen presteren. Meer informatie over deze opleidingen vind je op hun website www.oneswitch.nl.

Startdatum Mental Coach voor Ruiters: 5 april 2024

Startdatum Mental Coach voor Jeugdruiters: 19 april 2024

Youtube link interview: https://youtu.be/N9lgvE-8mxY