Afbeelding
Foto: Remco Veurink

Kirsten Brouwer over draven met veer: “Het is een stappenplan”

Instructie Opvallend

Dressuuramazone Kirsten Brouwer weet haar paarden in draf altijd met veel veer, afdruk en power voor te stellen. Dat komt niet alleen doordat ze talentvolle paarden rijdt. 

Advertisement

Kirsten: “Ieder paard kan verbeteren in de draf. Het gaat erom een paard logisch op te bouwen in de training.”

Consequente trainingsopbouw

“Als je je paard voor elkaar hebt, lijkt het wel of zo’n verende draf vanzelf gaat. Maar het is vooral een resultaat van een consequente trainingsopbouw. En bij ieder paard neem je daar de tijd voor. Je moet eerder in jaren denken dan in maanden.”

“Normaal gesproken bestaat de opbouw uit de volgende stappen: het paard moet voorwaarts zijn voor je been en voorwaarts denken. Het paard moet op de hulp langzamer gaan. Daarna is het belangrijk dat de aanleuning en verbinding echt voor elkaar zijn. Het rijden van overgangen kan helpen om je paard sterker te maken.”

Schakelen

“Vervolgens ga je schakelen binnen de gang. Dan komt alles bij elkaar en krijg je die mooie veer in de draf. Begin vooral bij het begin en sla geen stappen over. Alleen dan krijg je dat mooie resultaat. En als je het zelf moeilijk vindt om in te schatten of je op de goede weg zit, vraag dan altijd begeleiding van een instructeur.”

Bron: Hoefslag