Afbeelding
iStockphoto

Column community redacteur De Hoefslag Denise Dekens | “Sta open”

Achtergrond

“Dier en Recht heeft een petitie aangeboden aan de Tweede Kamer die oproept tot ‘het stoppen met het gebruik van bitten’. Een bit zou bij paarden zorgen voor verwondingen in en aan de mond. Tegenwoordig zijn er bitten van hele mooie materialen en bitfitters zoeken naar het passende bit. Brengt een bit dan schade toe of ligt het aan de ruiterhand? Volgens mij dat laatste. En bitloos rijden, zou wel vriendelijk zijn? Ook daar is de ruiterhand bepalend en kan het zeer paard-onvriendelijk zijn. Klopt het dan wat Dier en Recht zegt?”

Advertisement

Proactief

“De Sectorraad Paarden vindt van niet en heeft een petitie opgesteld waarin ze pleit vóór open dialoog en tegen polarisatie door dieractivisten. Fijn dat er eindelijk een tegengeluid komt vanuit een landelijke organisatie. Maar moeten we niet ook proactief te werk gaan en aan de hand van onderzoeken wetenschappelijk gaan aantonen wat wel werkt en wat niet? Zodat we mensen ook onderbouwd kunnen uitleggen wat we aan het doen zijn?”

Ieder paard uniek

“Daarbij moeten we wel voor ogen houden dat ieder paard uniek is. Paarden zouden blijer zijn als ze altijd buiten lopen. Ik heb één van onze fokmerries jaren geleden in de zomer 24/7 buiten gehouden, met een schuilstal. Doodongelukkig was ze, ik dacht dat ze de winter niet ging halen. Eenmaal ‘s avonds terug op stal, knapte ze hard op en inmiddels is ze bijna 35 jaar. Natuurlijk zijn er dingen die op veel plaatsen nog beter kunnen, maar er is in de afgelopen jaren ook al heel veel veranderd. Kijk alleen al naar alle fysio’s, osteopaten, aquatrainers, zadelpassers enzovoorts, die toegevoegd zijn aan het management van een doorsnee paard.”

Moddergooien niet constructief

“Het moddergooien op de socials is een grote ergernis. Er ontstaat steeds meer een tweedeling, waar de paardensport nog meer onder lijdt. Sta open voor elkaars standpunt en onderbouw je eigen standpunt constructief. Ga niet met naam en toenaam mensen zwart maken. Daar schieten we niks mee op, niemand leert er iets van. Bij De Hoefslag sluiten we de ogen zeker niet, maar moddergooien is niet de manier om een stap vooruit te maken. Daar laten wij onze socials bijvoorbeeld ook niet voor gebruiken.”

Deze column heeft in Hoefslag nummer 2 gestaan.