Siebe Leemans - Kobalt
CH Deurne 2024
© DigiShots
Siebe Leemans - Kobalt CH Deurne 2024 © DigiShots DigiShots

NK Deurne | Siebe Leemans wint Young Riders-kampioenschap: “Eén en twee”

Springen

Niets leek Mart IJland nog in de weg te staan voor de titel bij de Young Riders. In de laatste omloop vielen er drie balken waardoor de stalruiter van Willem Greve zakte naar de bronzen medaille. De zeventienjarige Siebe Leemans profiteerde van de balken en won het goud met Kobalt. De zilveren medaille werd omgehangen bij Emma Bocken met Kadessa Z. 

Advertisement

‘Niet normaal’

Siebe Leemans wist met twee paarden op de eerste en tweede plaats te eindigden. Hij eindigde met Kobalt op 8,81 strafpunten en met Estoril du Cedre op 11,77 strafpunten. Omdat er maar één medaille per ruiter gewonnen kan worden was het Kobalt die er met de medaille vandoor ging. Siebe reed een uitstekend kampioenschap bij de young riders, maar ook bij de junioren. Hij werd vijfde en zevende in de eindstad bij de junioren. “Eén en twee. Niet normaal”, is de eerste reactie van Siebe. “Ik heb de luxe dat ik meerdere paarden rijd. Daarom kon ik ze bij de junioren en de Young Riders inschrijven. Mijn pijlen waren gericht op het NK bij de junioren en om bij de Young Riders ervaring op te doen met de vele rondes die we hier rijden. Het is heel mooi dat ik kampioen ben geworden.”


Podium Young Riders 1. Siebe Leemans - Kobalt, 2. Emma Bocken - Kadessa Z, 3. Mart Island - Isla Ibiza CH Deurne 2024 © DigiShots 

‘Toen die derde balk viel was er toch wel pure blijdschap bij mij’

“Ik wist dat ik twee balken achter Mart stond bij het ingaan van de laatste ronde. Er kan van alles gebeuren. Jammer voor Mart, maar gelukkig voor mij. Toen die derde balk bij Mart viel was er toch wel pure blijdschap bij mij. Ik hoop om het EK bij de junioren te rijden. Dan wel met Kobalt, die is nu het beste in vorm”, vertelt de zeventienjarige ruiter. Emma Bocken veroverde het zilver. en kijkt hier tevreden op terug. “Het laatste rondje liep heel fijn en volgens plan. Ik had niet verwacht hier nog zilver te pakken. Ik had de eerste twee dagen pechfoutjes. Nu was Kadessa Z heel scherp en ik heb het goed kunnen afsluiten.” Het brons was voor Mart IJland, die met Isla Ibiza tot de laatste ronde aan de leiding ging. Ze werden vierde in de eindstand en schoven toch nog door naar het podium, omdat Siebe maar één medaille kan winnen. 

‘In Nederland moeten we de parcoursen bouwen die internationaal gevraagd worden’

Bondscoach Vincent Voorn blikt terug op het kampioenschap: “In de finale werd er beter gereden dan in de eerste twee omlopen van dit NK. Er waren ook twee serieuze finaleproeven opgebouwd. De besten zijn ook wel boven komen drijven. We hebben op zondag super sport gezien. Ik denk dat de drie op het podium het ook verdiend hebben. In Nederland moeten we de parcoursen bouwen die internationaal gevraagd worden. Dat was hier zondag op het NK. De paarden met veel vermogen, die goed gereden werden en serieuze ruiters die staan bovenaan. Dan is het mooi dat de sport op dit NK zo eindigt.” Hij heeft collega bondscoach Edwin Hoogenraad (junioren) al gebeld. “Het kan niet zo zijn dat de Nederlands kampioen van de Young Riders bij de junioren gaat rijden”, lacht Vincent. “Siebe is junior en het is belangrijk dat hij zijn stappen in zijn loopbaan goed doorloopt. Deze titel is een mooie plus voor hem, maar ik snap dat hij voor de junioren kiest.”

Bron: KNHS

Foto: Digishots 

Podium Young Riders 1. Siebe Leemans - Kobalt, 2. Emma Bocken - Kadessa Z, 3. Mart Island - Isla Ibiza
CH Deurne 2024
© DigiShots