Willem Greve - Grandorado TN N.O.P.
CH Deurne 2024
© DigiShots
Willem Greve - Grandorado TN N.O.P. CH Deurne 2024 © DigiShots DigiShots

NK Deurne | Willem Greve en Grandorado TN N.O.P. Nederlands kampioen senioren: “Grandorado heeft dit kampioenschap echt verdiend” *update*

Springen

Na twee dagen gingen Willem Greve en Grandorado TN N.O.P. (v. Eldorado van de Zeshoek) als topfavoriet naar de slotdag. Na de eerste manche wist de combinatie alle balken in de lepels te laten liggen. Geweldenaar Grandorado bleef ook in de tweede manch van het hout af en de combinatie werd uitgeroepen tot Nederlands kampioen met slechts 0,14 strafpunten over drie dagen.

Advertisement

Hoekstra zilver, Vrieling brons

Het zilver werd omgehangen bij Hessel Hoekstra die met Comthago VDL (v. Comme Il Faut) vandaag ook alles liet liggen. De combinatie had 2,49 strafpunten opgelopen op de eerste dag en dat werd ook hun eindtotaal. Jur Vrieling won het brons met Jourdain VDL (v. Zapatero VDL) met 4,74 strafpunten. Willem Greve is lovend over zijn hengst: “Grandorado is fantastisch gegroeid in het kampioenschap. Hij was super te rijden en hij is heel tevreden. Hij heeft dit kampioenschap echt verdiend en dit is gewoon genieten. Ik heb hier in Deurne een fantastisch weekend gehad. Mijn stalruiter Mart IJland is derde geworden bij de Young Riders. Mijn neef Joep Schaap was derde bij de Children en Hessel Hoekstra, die zilver wint achter mij, heeft anderhalf jaar bij mij op stal gewerkt.” 

Drie toppaarden 

“Nu moet Highway weer aan de bak.” De ruiter uit Markelo is zowel met Highway TN N.O.P. waarmee hij kampioen werd in 2022 als met Grandorado TN N.O.P. opgenomen op de Olympische longlist. Hij steeg de laatste maanden naar de 29e plaats op de FEI wereldranglijst. In maart won hij de prestigieuze Rolex Grand Prix in ’s Hertogenbosch met Highway TN N.O.P. Naast de twee hengsten heeft hij in Pretty Woman van ’t Paradijs nog een super talent onder het zadel. Met de merrie eindigde hij met 9,76 strafpunten op de elfde plaats in de eindstand van het NK. 

Pas kort een combinatie 

Hessel Hoekstra maakte met zijn de hengst Comthago VDL het hele kampioenschap geen fouten. Donderdag begonnen ze het NK op de zeventiende plaats met 2.49 strafpunten en klommen op naar het zilver. “Top blij mee. Wat een strijder is Comthago. Beide hebben we goed gestreden. Dit had ik niet verwacht”, glundert de ruiter. “Ik rijd Comthago VDL vanaf Jumping Amsterdam eind januari. Ik was nog niet zeker of ik het NK met hem zou rijden. Toch ben ik nu blij dat ik het NK heb gereden. Ik heb het eerste dag niet heel veel risico genomen. We hebben alle dagen geen fout gemaakt. Dit is wel het maximale wat we eruit hebben kunnen halen. Dit pakken ze me niet meer af en ga ik niet gauw vergeten.”

‘Ik doe nu wel weer mee richting Parijs’

Jur Vrieling rijdt net als Hessel een paard van de familie Van de Lageweg van de VDL-Stud. De ruiter reed de tienjarige ruin Jourdain VDL naar het brons. “Lachen als een boer met kiespijn”, is zijn eerste uitspraak. “Voor VDL maakt het niet uit. Ze hebben nu toch zilver en brons.” Vrieling rijdt Jourdain VDL pas sinds begin dit jaar nadat zijn Olympische hoop Long John Silver 2 naar Zwitserland werd verkocht. “Ik ben blij dat Jourdain VDL het zo goed volhoudt. Hij moest in het begin nog wat sterker worden. Ik weet niet waarom ik in de laatste ronde de fout kreeg op de muur. Ik doe wel weer mee richting Parijs. Wat Jourdain tot nu toe doet, doet hij goed. Hij wordt steeds sneller en ik denk dat ik er een heel goed paard aan heb. Ik ben heel tevreden met de derde plek. We moeten gewoon goed blijven rijden en dan is het aan de bondscoach.”

‘Ik heb fantastische sport gezien’

Bondscoach Jos Lansink is tevreden met de prestaties in Deurne. “Ik heb als bondscoach en als paardensportliefhebber fantastische sport gezien. De beste heeft gewonnen en ik ben blij dat Grandorado weer terug is op niveau. Die was er een tijdje uit. Zijn laatste ronde was zelfs de beste van het NK. Ook heb ik veel respect voor Hessel Hoekstra hoe hij het zilver afdwong. Het paard van Jur heeft de hele week heel goed gesprongen. Laten we blij zijn met wat we nu hebben. Daar kunnen we op verder borduren richting Parijs.”

Bekijk hier de eindstand. 

Bron: De Hoefslag

Foto: Digishots