Afbeelding

Webinar | De toekomst van röntgenbeelden

Fokkerij

Een gezond paard is de basis voor een succesvolle sportcarrière en daarom is gezondheid één van de belangrijkste pijlers waar het stamboek op rust. Op maandag 22 april organiseerde het KWPN een webinar over de toekomst van röntgenbeelden. De herinvoering van de PROK-eis en de toevoeging van de rug- en halsfoto’s aan de hengstenselectie leverde veel reacties op.

Advertisement

Mitsen en maren

Ralph van Venrooij (Hoofd Fokkerijzaken), Jacques Maree (Algemeen Bestuurslid en dierenarts) en dierenartsen Don van de Winkel en Hank van Campen kregen van Charlotte de nodige vragen voorgeschoteld. Niet alleen over de toepassing van röntgenfoto’s in het merrie- en hengstenselectietraject, maar ook over alle mitsen en maren die sportkeuringen met zich meebrengen. 

Klinische relevantie

Een lang besproken onderwerp is klinische relevantie. Niet alles wat we op de röntgenfoto tegenkomen, heeft ook betekenis voor de duurzaamheid van het sportpaard. Afwijkingen horen bij het bestaan, we moeten ons realiseren dat bij het maken van röntgenfoto’s afwijkingen voor kunnen komen, die hoeven niet per se problematisch te zijn. Sommige bemerkingen zijn niet erfelijk, maar hebben wel invloed op de prestaties als sportpaard, de vraag is of dat (in het geval van een hengst) wenselijk is in de fokkerij.

Gratis te kijken

Veel fokkers, handelaren en paardensporters hebben met regelmaat te maken met röntgenfoto’s en dan vormt het regelmaat onderwerp van discussie. Het webinar over de toekomst van röntgenbeelden is voor iedereen gratis te bekijken op KWPN.tv