Audrey Dierx en Holly
Audrey Dierx en Holly Foto: Fotografiebysaartje

Audrey Dierx: “Goed om eens een stapje terug te doen”

Dressuur

Audrey Dierx is inmiddels meer dan zeven jaar lang de eigenaresse van de bijzondere Welsh Mountain pony Holly.
De twee hebben veel meegemaakt en heel veel van elkaar geleerd. We gingen erover in gesprek met Audrey!

Advertisement

Audrey trainde jarenlang paarden met de stempel ‘moeilijk’ of ‘lastig’. “Ik vond het geweldig, om die paarden en pony’s te trainen, vertrouwen en goede ervaringen mee te geven zodat eigenaren er weer veel plezier aan konden beleven”, vertelt Audrey aan Hoefslag. Via deze weg kwam Holly ook op haar pad.

“Holly stond bij een handelaar, die via via hoorde dat ik waarschijnlijk wel In staat zou zijn haar te trainen. Hij wilde haar graag als kinderpony verkopen. Nadat ik een tijd lang met Holly aan de slag ging, bleef ze uiteindelijk toch te fel en schrikkerig onder het zadel. Als ze iets spannend vond nam ze de benen. Niet wenselijk, als er een kind op haar rug zit.”

Audrey adviseerde de handelaar daarom om Holly niet te verkopen als kinderpony. Na het overlijden van haar pony Puck was Audrey nog niet toe aan een nieuwe pony. Echter toen de handelaar een tijd later terug contact opnam met de vraag of ze zelf Holly niet wilde overnemen kon ze dit aanbod toch niet aan haar voorbij laten gaan.

Grondwerk en vrijheidsdressuur

Hoe is Audrey daarbij gekomen? “Nadat ik Holly ruim vijf jaar zelf had, was ze nog altijd schrikkerig en onvoorspelbaar onder het zadel. Als je bijvoorbeeld met je tong klikte, of iemand anders in de baan deed dat, dan ging ze er nog steeds vandoor. Dingen waar veel mensen niet bij stilstaan reageert Holly op. Ze heeft waarschijnlijk nare dingen meegemaakt toen ze in Engeland uit het reservaat met wilde paarden is gehaald en in de handel terecht kwam. Ik ben iemand die graag ontspannen buitenritten maakt, maar omdat dat met Holly niet wilde lukken ben ik meer grondwerk met haar gaan doen. Omdat Holly dit saai vond worden ben ik mij gaan verdiepen in vrijheidsdressuur.” De twee waren om en Audrey besloot om de meeste tijd met Holly vanaf de grond te gaan werken. Een jaar geleden maakte Audrey een aantal filmpjes van haar vrijheidsdressuuroefeningen met Holly en plaatste deze op TikTok. Dit bleek een groot succes, Holly heeft inmiddels meer dan 18 duizend volgers op social media.


Holly - Foto: Fotografiebysaartje

Door de ervaring met Holly kijkt Audrey ook anders naar het trainen van paarden. “Ik heb momenteel acht paarden op stal staan. Dat zijn voornamelijk ex-sportpaarden, die ik omschool naar ‘fijn en relaxt’ recreatiepaard. Pas als ze rust en vertrouwen hebben, ga ik op zoek naar een passende eigenaar. In sommige gevallen duurt dat proces wel meer dan één jaar. Met al mijn paarden doe ik nu veel meer grondwerk dan voorheen.”

“Grondwerk en vrijheidsdressuur helpen enorm bij het scheppen van een sterke vertrouwensband met je paard. Het geeft paarden rust en zelfverzekerdheid en dat is de basis van alles wat je verder met ze doet. Zo kan Holly inmiddels niet alleen oefeningen vanaf de grond maar kan ze deze ook onder het zadel. Waar Holly voorheen onder het zadel vanuit onzekerheid en wantrouwen de benen nam. Kan ik haar nu opdracht geven te steigeren met mij op haar rug en blijft ze daarbij rustig en beheerst.Ik heb van Holly geleerd dat het soms heel goed is om een stapje terug te doen, en terug te gaan naar de basis. Daar ben ik haar onwijs dankbaar voor, want werken met Holly heeft mijn visie op werken met paarden zeker verbreed.”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan

Foto: Fotografiebysaartje

Holly