Afbeelding

Rocky Maassen: “Vanaf het begin wist ik dat Fidalgo het in zich heeft”

Springen
Advertisement
Rocky Maassen roept vanaf jongs af aan al dat ze een barock pinto hengst wilde hebben, dus toen ze hoorde van een 3-jarige hengst op de paardenmarkt in Hedel twijfelde ze geen moment. Ondanks dat ze de eerste twee dagen met het Fidalgo van Marieke (v. Toby of Tuxies MA) op een wolk zat, sloeg de sfeer snel om toen er niks meer te beginnen was met de hengst. Na een hele lange weg met vallen en opstaan is de combinatie zo naar elkaar toe gegroeid dat er grote doelen in het vooruitzicht liggen. ‘Al vanaf dat ik klein was wilde ik een paard waarmee ik zowel dressuur kon rijden als mee springen. Daarbij was ik verliefd op barock pinto’s, maar was er nog nooit eentje op mijn pad gekomen’, steekt de amazone van wal. ‘Toevallig was een vriend van ons op de paardenmarkt in Hedel, waar hij een foto van Fidalgo naar ons toestuurde. Normaal zou ik nooit een paard kopen vanaf een foto, maar dit keer was ik gelijk overtuigd. Fidalgo was niet alleen het ras wat ik graag wilde, maar ook zijn kleurencombinatie en aftekeningen waren perfect. Zodoende is hij bij mij op stal gekomen’.

Strenge aanpak

Ondanks dat het vanaf de foto een droompaard was, sloeg het karakter van de hengst na een tijdje volledig om. ‘De eerste twee dagen op stal was hij superbraaf, daarna ging zijn gedrag snel bergafwaarts. Soms kon ik niet eens bij hem in de stal komen, omdat hij alleen maar aan het bijten en het trappen was. Het ene moment was er niks aan de hand en het andere moment trapte hij het licht bij mensen uit de ogen’.  Maassen en haar omgeving hadden geen idee waar het gedrag vandaan kon komen, en besloten te kijken of een strenge aanpak zou werken. ‘Dat werkte echt totaal niet, dus toen ben ik juist zijn goede gedrag gaan belonen’, legt ze uit. ‘Vanaf dat moment is Fidalgo helemaal omgeslagen en is het goedgekomen’. Toen de klik ver genoeg hersteld was, besloot de amazone de hengst onder het zadel op te pakken. ‘De eerste paar keren probeerde hij me gelijk van zijn rug af te krijgen, toen dat niet lukte gooide hij zichzelf tegen de bakrand aan met de bedoeling om me daar te laten hangen’. Vanaf dat moment ging ook bij Maassen de knop om. ‘Ik ben er op gaan zitten terwijl ik hem helemaal los zijn gang heb laten gaan, zonder verwachtingen, en dat ging heel erg goed. Stapje voor stapje zijn we verdergegaan en nu gaat het echt top. Fidalgo is een ontzettend leergierig paard en hij is superslim. Dressuur gaat hem goed af en springen vindt hij ontzettend leuk. Daarnaast gaan we binnenkort western met hem rijden, hij kan echt alles’.

Rust

Door de slechte start had Maassen niet verwacht alles uiteindelijk op zijn pootjes terecht zou komen. Ondertussen is de hengst ook goedgekeurd bij het AES en kunnen de kleinste kinderen er zo mee wegrijden. ‘De eerste twee weken was ik ervan overtuigd dat ik hem niet zou houden’, geeft ze eerlijk toe. ‘Toch zijn we blijven doorzetten, omdat ik toch dacht dat hij het in zich zou hebben. Hij kon heel agressief uit zijn ogen kijken, maar er waren ook momenten dat hij met een lieve blik contact met mij zocht. Ik had hem anders meegemaakt, waardoor we een soort rust konden vinden. Ondertussen weet ik hoe hij reageert en wat ik wel en niet kan doen’. Alle tegenslagen hebben ervoor gezorgd dat hun band nu sterker is dan ooit. ‘Achteraf bleek dat wij al zijn negende eigenaar zijn, terwijl hij pas drie jaar oud was toen wij hem kochten. Van vorige eigenaren hoorden we dat het een onhandelbaar paard was, terwijl daar nu niks meer van terug te zien is. Dat maakt onze band wel extra speciaal’, sluit ze af. Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding en schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan. Foto’s: Privebezit/ Mandy Adriolo/ Diana DiCapture Photography
Afbeelding
Afbeelding