Afbeelding

KNHS komt met pilot flexibel starten bij het springen

Springen

Zodra reguliere wedstrijden weer zijn toegestaan start de KNHS met de pilot Flex wedstrijden. Deze pilot loopt in principe tot 31 oktober. Mocht blijken dat wedstrijden vanwege de coronamaatregelen in juni nog niet zijn toegestaan, dan wordt de pilot periode opgeschoven.

Advertisement

Geen winstpunten, wel prijzen

Flex wedstrijden zijn springwedstrijden die verreden worden onder de vlag van de KNHS, waarin de ruiter meer vrijheid krijgt in de regelgeving. Zo mag de ruiter voor deze wedstrijden zelf kiezen in welke klasse/ hoogte wordt gestart. De start op een Flex wedstrijd telt niet mee voor het promotiesysteem, er kunnen dus geen winstpunten worden behaald. Het is wel een wedstrijd met een klassement en er worden prijzen uitgereikt. De ruiter heeft hiermee de mogelijkheid om zijn paard uit te brengen op een gewenst niveau en mee te rijden voor de prijzen.

Welzijn en veiligheid

Om veiligheid en dierenwelzijn te kunnen waarborgen wordt wel gecontroleerd op de minimum leeftijd van paard/ ruiter, het maximum aantal starts per dag van een paard, de benodigde dressuurklassering (Min. B+1) en de bepalingen voor het starten met een hengst. De optoming tijdens KNHS Flex wedstrijden is hetzelfde als de reguliere wedstrijden.

Extra regel

Door het geven van meer vrijheid in regelgeving wordt de rol van de officials nog belangrijker. Om die reden hebben we een extra welzijnsregel toegevoegd aan de pilot Flex wedstrijden. Deze welzijnsregel is als volgt: bij het behalen van 16 strafpunten in de wedstrijdring volgt uitsluiting. Deze regel is een aanscherping op de reeds bestaande welzijnsregel waarbij de dienstdoende officials op het voorterrein of in de wedstrijdring ingrijpen zodra welzijn en/of veiligheid in het gedrang komt en uitsluiting van de combinatie kan volgen.

 Mijn KNHS

Flex wedstrijden zijn te vinden op de wedstrijdkalender in Mijn KNHS. Als je €˜Flex' invult in de zoekbalk, krijg je een overzicht van alle geplande Flex wedstrijden. Tijdens Flex wedstrijden worden alle rubrieken voor paarden uitgeschreven op hoogte (t/m 1.35m met max. 1 rubriek 1.40m) / voor pony's op hoogte en categorie (Max. hoogte per categorie, conform het wedstrijdreglement springen). De uitgeschreven parcourssoort(en) kun je vinden in het opmerkingenveld van het vraagprogramma van de betreffende Flex wedstrijd. Tijdens Flex wedstrijden wordt een klassement opgemaakt en prijzen uitgereikt. Je moet wel in bezit van een reguliere startpas zijn.

Startpas Flex

Een startpas Flex is een combinatiegebonden startpas waarmee je in tegenstelling tot de reguliere startpas enkel deel kunt nemen aan Flex wedstrijden. Je betaald voor je eerste startpas Flex eenmalig een bedrag van EUR 75,00. Daarna kun je, gedurende de pilot Flex wedstrijden, gratis en onbeperkt met verschillende paarden startpassen Flex onder jouw persoonsnummer aanvragen. Daarnaast betaal je per start een afdracht van EUR 1,50 aan de KNHS. Deze afdracht per start is enkel voor de combinaties met een startpas Flex en wordt achteraf door de KNHS aan de ruiter/amazone gefactureerd. Combinaties met een reguliere startpas die deelnemen aan een Flex wedstrijd betalen deze afdracht per start niet.

Resultaten niet geregistreerd

De resultaten behaald op Flex wedstrijden worden niet geregistreerd, enkel de start (deelname). Er wordt dus wel geregistreerd waar iemand is gestart en met welk paard, dit om te kunnen controleren op de eerder genoemde punten, maar deze start wordt niet gepubliceerd. Aan de resultaten behaald op Flex wedstrijden kunnen geen rechten worden ontleend. De resultaten tellen niet mee voor winstpuntenregistratie, niet voor promotie en worden dus ook niet getoond in de resultatenoverzichten. Het is dus niet mogelijk om een overzicht te krijgen van Flex wedstrijden waar op gestart is. Bron: KNHS