Jeroen Dubbeldam - Oak Grove's Carlyle
Jumping Amsterdam 2019
© DigiShots
Jeroen Dubbeldam - Oak Grove's Carlyle Jumping Amsterdam 2019 © DigiShots Foto: Digishots

Jeroen Dubbeldam: “ParaPaard verricht heel mooi en dankbaar werk”

Springen
Advertisement
Jeroen Dubbeldam is één van de topsporters die het platform ParaPaard ondersteunen door het doneren van één of meerdere lessen. ParaPaard biedt steun aan organisaties en verenigingen die zich bezig (willen) houden met aangepaste paardensport activiteiten. Zo wil ParaPaard aangepast en therapeutisch paardrijden voor iedereen toegankelijk maken én houden. Jeroen vertelt waarom hij ParaPaard ondersteunt. Verder vertelt hij hoe hij de Corona-tijd door is gekomen en waar zijn ambities nog liggen, aangezien hij alles al gereden en gewonnen heeft.

Paarden kunnen veel betekenen

"Ik ben als sinds 2000 ambassadeur van de stichting Het Hoefijzer in Zwolle. Ik was gevraagd om daar de opening van te manege te doen. Samen met een jongetje die een ernstige spierziekte had heb ik toen op een pony gezeten. Zijn lijf was zo gespannen door zijn gespannen spieren, maar na vijf minuten voelde ik de jongen helemaal ontspannen door de bewegingen van de pony. Dan zie je dus hoe goed het werkt en wat paarden kunnen betekenen. Ik heb dus in de praktijk ondervonden wat de invloed is van paarden op mensen met een beperking. Dat was erg indrukwekkend. Vanaf dat moment ben ik dus ambassadeur voor Het Hoefijzer. Samen hebben we al mooie bedragen bij elkaar gekregen voor de manege. Toen ik gevraagd werd om platform ParaPaard te ondersteunen heb ik dan ook geen moment getwijfeld. ParaPaard is absoluut een hele belangrijke stichting die heel mooi werk verricht."

Kostbaar jaar

Door de Corona was het laatste jaar ook voor Jeroen een rustig jaar. "Zowel zakelijk als sportief was het een rustig jaar. Gelukkig hebben we qua wedstrijden niet helemaal stil gezeten. Internationaal zijn we nog wel een paar keer naar Duitsland en België geweest. Voor de paarden die op 5*-niveau lopen is het wel een verloren jaar geweest. De paarden die nu op hun top lopen zijn straks elf, twaalf jaar als ze weer mogen starten. Voor hen is het een kostbaar jaar wat ze gemist hebben."

Gekkenwerk

"Het was wel een rustig jaar, maar ik heb zeker niet stil gezeten. Nu ik meer thuis was vielen me meer dingen op die wel opgeknapt mochten worden. De accommodatie is er dus zeker beter van geworden. Verder heeft de Corona tijd niks positiefs gebracht. In het begin was het best even lekker dat alles stil lag, want het is best gekkenwerk het werk dat we doen. Je gaat er natuurlijk niet van uit dat we een jaar later nog steeds in deze situatie zitten. Gelukkig kunnen we nu weer iets meer doen."

Genieten van pensioen

Gelukkig kan hij thuis wel genieten van zijn paarden en van SFN Zenith N.O.P. en De Sjiem, die beide in de wei lopen en van hun pensioen genieten.  Jeroen werd in 2000 in Sydney met De Sjiem als eerste en enige Nederlander Olympisch kampioen springen. In 2016 mistte hij met Zenith op 0,02 seconden de barrage op de Olympische Spelen in Rio en werd hij individueel zevende. Met Zenith leverde hij een fantastische prestatie door zowel in 2014 als in 2015 wereld kampioen te worden.

Mijn geschiedenis in de wei

"Zenith is super te pas en vindt het geweldig op de wei. Aan De Sjiem kun je wel qua exterieur zien dat hij al wat ouder is, maar hij rent nog net zo hard mee. Inmiddels is hij 32 jaar. Dat is een hele bijzondere leeftijd, zeker na een leven vol topsport. Echt mooi om te zien. Mijn geschiedenis loopt in de wei. Daar ben ik heel dankbaar voor en sta ik iedere dag eigenlijk wel bij stil. Eerder liep BMC Up and Down er ook nog bij. Met hem won ik in 2006 goud met het team op het EK en een jaar later goud met het team op het WK. Vorig jaar hebben we hem in laten slapen, omdat hij te veel aftakelede. Het is mooi dat ze van hun oude dag kunnen genieten, maar je moet niet willen dat ze lijden."

Ik ga er voor

Toen Jeroen ruim anderhalf jaar geleden Aok Grove's Carlyle te rijden kreeg begon het toch weer te kriebelen om het traject voor de Olympische Spelen in te gaan. Inmiddels is de combinatie opgenomen op de longlist. "Ik weet niet of het gaat lukken, maar ik ga er wel voor met Carlyle. Ik heb door de Corona pas twee keer een 5*-wedstrijd kunnen rijden met hem. Van de zomer hebben we wel op een paar zware 3*-wedstrijden kunnen starten, die heel goed gingen en op het NK werden we derde. De groep waaruit de bondscoach Rob Ehrens kan kiezen is sterk en er zijn een paar combinaties die al heel bevestigd zijn op dit niveau. Ik moet me met Carlyle nog bewijzen, tegen over Rob en mijzelf, maar ik ga er zeker voor. Het hangt van de komende tijd af hoe hij het doet op het hoogste niveau. Het is een heel voorzichtig paard en voelt echt goed. Hij is heel anders dan De Sjiem en Zenith. De Sjiem was echt een bloedpaard en Zenith een hele persoonlijkheid. Carlyle heeft een tikje minder bloed, maar wel veel macht en vermogen."

Genieten van ieder paard

Jeroen heeft inmiddels alles gereden en gewonnen, waar liggen de ambities dan nog voor de toekomst? "Ik kan enorm genieten van ieder paard en vind het bij ieder paard een uitdaging om ze op te leiden en te ontwikkelen. Ook de jongere paarden van zeven, acht jaar op 2*-niveau. Daar heb ik altijd een enorme passie voor gehad en dat blijf ik mooi vinden om te doen", besluit hij gedreven. Bron: De Hoefslag