Maikel van der Vleuten - VDL Groep Arera C
The Dutch Masters - Indoor Brabant 2018
© DigiShots
Maikel van der Vleuten - VDL Groep Arera C The Dutch Masters - Indoor Brabant 2018 © DigiShots

Column Jacob Melissen l Grote gebeurtenissen werpen hun schaduw vooruit

Springen
Advertisement
The Dutch Masters laat zich niet vergelijken met de Olympische Spelen, maar ik vraag me af hoeveel inwoners van het stadgewest Den Bosch zouden (als het hen was toegestaan) als enige bezoekers dit evenement bijwonen? Een prangende vraag die bij mij opkwam, omdat Japan geen buitenlandse bezoekers toelaat bij de Olympische Spelen. De agglomeratie Groot-Tokio telt ongeveer 44 miljoen inwoners en het stadsgewest €˜s-Hertogenbosch net iets meer dan 200.000. Waarom de link van Den Bosch naar Tokio? Voor heel veel springruiters is The Dutch Masters de eerste stap naar een plek in het nu drie ruiters tellende-team dat in Tokio om de eeuwige roem zal gaan strijden. Tussen The Dutch Masters en het Rotterdamse CHIO loopt de periode waarin de bondscoaches kunnen en mogen selecteren. De maandag na Rotterdam is de laatste dag waarop zij hun teams bekend moeten maken.

Even terug

Even terug in de geschiedenis. In 1940 zouden de Olympische Spelen ook in Tokio worden gehouden. De reden was om op die wijze het 2.600-jarige bestaan van het Japanse Keizerrijk te vieren. In 1937 veroverde Japan China en die trok toen al de officieren die zich geplaatst hadden voor de Olympische hippische onderdelen terug. Voor het I.O.C. was de massamoord op ongeveer 350.000 inwoners van Nanking geen aanleiding om de organisatie te verplaatsen. Het Nederlandse I.O.C.-lid Pieter Scharroo ondersteunde een actie in deze richting. In juli 1938 trok de organisatie zichzelf vanwege de oorlog terug. In 1960 was Tokio wel het decor van de Olympische Spelen, maar die werden gehouden in de maand oktober. Dan ligt de temperatuur er gemiddeld op maximaal 21 graden Celsius, bij een luchtvochtigheid rond de 77%. In juli en augustus ligt de temperatuur er gemiddeld op 30 graden Celsius bij een luchtvochtigheid boven de 80%. Niet voor niets dat men de marathon heeft verplaatst naar Sapporo. In 2013 werden door Tokio de Spelen binnengesleept onder het motto “Spelen in veilige handen”. Niet vermoedend dat een corona epidemie de wereld zou treffen. Daarom lijkt de slogan nu een gotspe, nadat eerder deze week onder andere in Tokio de noodtoestand is afgekondigd.

Prestige

Lijkt het dan nu louter en alleen te gaan om prestige en geld? Prestige, omdat Japan de eerste ‘veilige’ spelen na de pandemie wil organiseren en die eer niet wil laten aan China, die in 2022 de Olympische winterspelen gaat organiseren. Geld, want de Spelen in 2013 waren begroot op 7.5 miljard dat bedrag is nu verdubbeld. En cancelen kost vermoedelijk meer dan het door laten gaan. Aan de andere kant moeten we ook eerlijk zijn naar de sporters, die zich al vijf jaar lang voorbereiden op deze Spelen en definitief afstel zou desastreus zijn voor deze generatie.

Optimale voorbereiding

Terug nu naar The Dutch Masters. Bondscoach Rob Ehrens volgde vrijdagavond de verrichtingen van de Nederlandse ruiters nauwgezet, maar minstens zo nauwgezet volgde parcoursbouwer Louis Koninckx de verrichtingen van paard en ruiter. Het gebrek aan wedstrijdritme bij de paarden bezorgt hem hoofdbrekens. “Ik wil op zondag in de Grote Prijs geen barrage met twee ruiters, maar ook niet met twintig. De toegestane tijd kan heel gemakkelijk een seconde te kort zijn of twee seconden te lang. Dan blunder je als parcoursbouwer, net als dat het geval is wanneer er op één hindernis enorm veel springfouten worden gemaakt. Ik weet nu nog niet wat ik de paarden in het hoofdnummer - met een totale prijzenpot van 700.000 euro, waarvan een derde voor de eerste prijs is gereserveerd - voor ga zetten. Voor mij zit er niets anders op dan de paarden goed observeren en dan hopen dat ik hun kwaliteiten op zondag goed heb ingeschat”, vertelde Louis. Wat hem vertrouwen moet hebben gegeven is dat op de openingsdag in de eerste kwalificatie 41 combinaties van start gingen, waarvan elf in de barrage van start mochten gaan. De ideale 25 procentregel was dus gehaald. Dat moet hem zeker goede moed hebben gegeven voor de wedstrijd van morgen. The Dutch Masters is in 2021 de eerste stap richting Tokio, maar de kans dat Tokio doorgaat lijkt toch nog steeds twijfelachtig, terwijl het volslagen verkeerd zou zijn dat nu als uitgangspunt te nemen. Gewoon doorgaan alsof Tokio doorgaat, dat zou wel eens de optimale voorbereiding kunnen zijn op de EK’s in Hagen aTw, Riesenbeck en Avenches. Door Jacob Melissen Foto: DigiShots