Afbeelding
Foto: FEI/Pierre Costabadie

WB Madrid: Van der Schans door pechfout veertiende

Springen
Advertisement
Een verrassende winnaar in de eerste wereldbekerwedstrijd van Madrid. Colombiaan Carlos Lopez stuurde zijn elfjarige Prince de la Mare (v. Bequin de Moens) in 38.69 seconden door de elf deelnemers tellende barrage over het 1.60m parcours. Daarmee verwees hij de Australische leading lady Edwina Tops-Alexander naar de tweede plaats. De vrouw van Jan Tops was met de elfjarige Lintea Tequila goed voor een eindtijd van 38.90 seconden, waarmee ze nipt tekort kwam. De eveneens relatief onbekende Alexandre Fontanelle en Prime Time des Vagues (v. Diner’s Time) finishten op de derde plaats, voor Emanuele Gaudiano en de KWPN gefokte Admara (v. Padinus). De Belgische Judy-Ann Melchior finishte met As Cold as Ice Z (v. Artos Z) op de vijfde plek. Sergio Alvarez Moya en de sympathieke Contender-zoon Carlo vinden we terug op de zesde plaats, terwijl wereldbekerwinnaar Daniel Deusser de talentvolle Pironella (v. Nonstop) naar de zevende plek manouvreerde. De enige Nederlandse combinatie in deze rubriek bestond uit Wout-Jan van der Schans en de elfjarige Capetown (v. Oklund). Het duo kwam tot vier strafpunten in de basisronde, maar sprokkelde met de veertiende plaats toch drie felbegeerde wereldbekerpunten bij elkaar, waarmee hij op de helft is van het aantal punten dat een finaleplaats veilig zou moeten stellen.

‘Capetown sprong werelds’

“Het was inderdaad een niet verdiende fout, want Capetown sprong werelds, alleen op de steilsprong met daaronder een sloot toucheerde mijn paard heel licht de paal die daarop meteen viel. Toch heb ik een paar puntjes kunnen scoren en hoorde vanochtend dat ik ook naar Mechelen mag, want ik wil mij wel graag kwalificeren voor de finale”, aldus Wout-Jan. Madrid was voor de eerste maal opgenomen in het circuit van wereldbeker kwalificatiewedstrijden. “Het was geen eenvoudige piste, want de wedstrijdring is zeventig meter lang en veertig meter breed. De parcoursbouwer maakt de ring nog smaller, want hij bouwde alle hindernissen op een halve meter afstand van de boarding. Daardoor moesten in alle parcours vaak bijna haakse wendingen gereden worden, waardoor de paarden nooit echt lekker in hun ritme kwamen”.

Geen WB voor Smolders

Harrie Smolders, die ook in Madrid reed en voor deze wedstrijd tweede stond in de tussenstand, kwam niet aan de start van de wereldbekerwedstrijd. “In de kwalificatiewedstrijden hadden we net dat ene foutje teveel, waardoor ik me niet had gekwalificeerd”, vertelde Smolders, die met Enjoy Louis naar Madrid was gekomen. “Met dit paard werd ik in de wereldbeker kwalificatiewedstrijden in de USA tweemaal derde en zegevierde ik tweemaal met Regina. Met Regina ga ik ook van start in Mechelen. Met Emerald, die geheel hersteld is van zijn blessure, begin ik pas het komende jaar weer aan wedstrijden deel te nemen Klik hier voor uitslagen. Klik hier voor de WB tussenstand. Quotes: KNHS Foto: FEI/Pierre Costabadie