Afbeelding
Foto: Remco Veurink

Genève: Olympisch kampioenen schitteren in vijfsterren Grote Prijs

Springen
Advertisement
Niemand minder dan de regerend Olympisch kampioenen Steve Guerdat en Nino des Buissonnets waren vanmiddag goed voor de overwinning in de zware vijfsterren Grote Prijs van Genève. De aanwezige twee Nederlandse combinaties speelden geen rol van betekenis in deze 1.60m opgave. De veertien obstakels tellende rit van parcoursontwerpers Gérard Lachat (Zwitserland) en Luc Musette (België) vroeg de maximale inzet van de internationale topspringpaarden. Toch kende de rubriek weinig uitvallers en wisten maar liefst zestien van de veertig deelnemers zich te plaatsen voor de barrage. Onder hen bevonden zich niet (publieks)favorieten Scott Brash en Hello Sanctos (v. Quasimodo van de Molendreef). De nummers één van de wereld kreeg te maken met een pechfout, waardoor zowel een hoge klassering als de eerste etappe van een tweede overwinning in de Rolex Grand Slam aan hun neus voorbij ging.
Nederland geen rol van betekenis
Ook Jeroen Dubbeldam en Gerco Schröder kwamen er niet aan te pas in deze wedstrijd. regerend tweevoudig Europees- en wereldkampioen Dubbeldam stuurde zijn ‘parToener in crime’ SFN Zenith N.O.P. (v. Rash R) naar een springfout en een tijdstrafpunt, waardoor er voor hen slechts een 26ste plaats was. Schröder’s gigantische schimmel Glock’s Cognac Champblanc (v. Clearway) leek niet in vorm en stootte twee keer een balk uit de lepels. Met negen strafpunten bleef dit duo steken op de 31ste plek.
Winst voor eigen publiek
Voor eigen publiek schitterden Steve Guerdat en Nino des Buissonnets. Het duo kwam al vroeg aan start in de finaleronde en noteerde met 40.94 seconden een onnavolgbare tijd. Fransman Simon Delestre kwam met zijn elfjarige zwarte hengst Qlassic Bois Margot (v. L’Arc de Triomphe) gevaarlijk dicht in de buurt, maar moest uiteindelijk toch met 40.97 seconden de aftocht blazen. Eric Lamaze (Canada) en de Hannoveraner gefokte Fine Lady (v. Forsyth) volgoeden op de derde plaats. Kent Farrington en Voyeur (v. Tolano van ‘t Riethof) schreven vrijdagavond nog op spectaculaire wijze de Rolex Top Ten Final in de wacht. Voor hen was er in deze hoofdrubriek van het concours ook nog eens een prima vijfde plek.
Revanche
Een geweldige prestatie en revanche van Guerdat, wiens paarden Nino des Buissonnets en Nasa eind juli positief werden getest op doping tijdens het internationale concours van La Baule. Na grondig onderzoek bleek de oorzaak te liggen bij besmet voedsel. Dit kostte de Zwitser zowel zijn overwinning in La Baule als deelname aan het EK in Aken. Eind oktober boekten Guerdat en Nino ook al een vierde plaats in de wereldbekerwedstrijd van Helsinki (Finland). ‘Deze overwinning komt op het juiste moment. Het voelt als een nieuwe start,’ aldus een stralende Steve, die hiermee een belangrijke eerste stap zet in de strijd om de Rolex Grand Slam. ‘Nino verdient vandaag alle lof. Het is een ontzettend speciaal paard en een genie. Voorlopig krijgt hij rust en zal hij even geen grote wedstrijden meer lopen tot het outdoorseizoen van 2016.’ Klik hier voor uitslagen. Quote: WorldofShowjumping Foto: Remco Veurink
Afbeelding