Afbeelding
Foto: Remco Veurink

Visionair Jan Tops: €˜Je moet je altijd blijven ontwikkelen'

Springen
Advertisement
De zon straalt over Valkenswaard, en Jan Tops straalt net zo hard mee. Had hij toen hij 25 jaar geleden zijn eerste wedstrijd op zijn terrein had ooit kunnen denken dat die plek zich tot een van de modernste paardensportcentra van de wereld zou ontwikkelen?

Goede voorwaarden

€˜Nee, natuurlijk heb ik dat nooit kunnen dromen', zo geeft de 57-jarige eigenaar van Paardensportcentrum €˜Tops International Arena' toe. Na zijn deelname aan vier Olympische Spelen, het winnen van de gouden teammedaille met het Nederlandse team in 1992 en het beëindigen van zijn top sportcarrière in 2005 wilde hij voor zijn eigen evenementen goede voorwaarden scheppen voor zijn collega-ruiters.

 Visionair

Als voormalig springruiter weet hij precies waar het er daarbij op aan komt. De bodem, de grootte van de piste, genoeg mogelijkheden om los te rijden en een veelvoud van rubrieken zijn belangrijk. Als internationaal paardenhandelaar kent hij de wensen van de eigenaren en sponsoren. Zij willen in een mooie ambiance de sport kunnen volgen, ongestoord met bestaande en potentiële zakenparToeners in gesprek kunnen. En zo groeide het evenement op het terrein van Tops van jaar tot jaar en Jan Tops werd een echte visionair.

Echte hotspots

Naast het opleiden van paarden en ruiters, de wereldwijde paardenhandel, de training van  internationale ruiters uit verschillende continenten had hij het idee een wereldwijde serie voor springruiters te creëren die zich wezenlijk van alle bestaande competities onderscheidt. Wedstrijden op echte hotspots als onder de Eiffeltoren in Parijs, het strand van Miami Beach, de jachthaven van Monaco, altijd dicht bij het publiek dat vaak tot aan dat moment nog niet echt kennis had gemaakt met de paardensport. Er zouden buitengewoon hoge sommen aan prijzengeld uitgekeerd moeten worden en de beste ruiters en paarden zouden in de ring moeten verschijnen en dat alles onder de best mogelijke condities voor de paarden.

Longines Global Champions Tour (GCLT)

Uit die ideeën creëerde hij de Longines Global Champions Tour (GCLT) die in 2005 van start ging. En twee jaar geleden ging de hoog gedoteerde teamwedstrijd de Global Champions League van start. In december dit jaar komt daar nog een baanbrekende vernieuwing bij: de Longines Global Champions Tour Grand Prix in Praag. Hier strijden alle winnaars van de LGCT bij de LGCT Super Grand Prix tegen elkaar en de teams van de Global Champions League hebben dan hun Play Offs.

Televisieteam

Als Jan Tops gas geeft duizelt het zijn concurrenten. CNN heeft dat erkend. Inmiddels zendt de Amerikaanse zender van iedere etappe een half uur uit. Het eigen GCT TV televisieteam voorziet de fans van achtergrondverhalen, interviews, analyses en natuurlijk van mooie live beelden. Tops kan inmiddels voor alle internationale evenementen op honderden medewerkers rekenen. Sommigen zijn hem al vanaf het eerste begin trouw.

Spider

Twee jaar geleden werd de Tops International Arena feestelijk ingewijd. Twee wedstrijdpistes zijn er die allebei vanaf twee etages voor VIP-publiek bekeken kunnen worden. Drie losrijplaatsen, vaste stallen voor 500 paarden. In het €˜spider'genoemde architectonische pronkstuk van de accommodatie zijn kantoren, een grote ontvangsthal, de jurytoren en de beveiliging ondergebracht. De toeschouwers kunnen op een overdekte tribune zitten. Op de binnenplaats wachten gastronomie en winkels op de bezoekers.

Genieten?

Vier tot vijf keer per jaar worden er wedstrijden voor jonge ruiters en jonge paarden georganiseerd, een keer de etappe van de LGCT voor de beste ruiters van de wereld met hun paarden die illustere gasten naar het anders zo rustige Valkenswaard trekken. Heeft Jan Tops er nog nooit aan gedacht om nu eens te genieten van wat hij tot stand heeft gebracht en zich in alle rust terug te trekken? Zijn antwoord is niet verrassend: ‘Je moet je altijd blijven ontwikkelen.’ Bron: LGCT | Hoefslag Foto: Remco Veurink   [adrotate banner=”502”]