Kimberly Barrois en Sally van de Zandkant - KNHS Indoorkampioenschappen 2019
Kimberly Barrois en Sally van de Zandkant - KNHS Indoorkampioenschappen 2019 Foto: DigiShots

KNHS Indoorkampioenschappen 2019: Pony’s springen aan de beurt

Springen
Advertisement
In het vierde weekend van de KNHS Indoorkampioenschappen 2019 kwamen de springpony's in actie in Ermelo. Vrijdag 22 maart was het de beurt aan de combinaties die uitkomen in het B-springen, zaterdag 23 maart kwamen de L, M Z en ZZ combinaties in actie. Het werden twee dagen vol dappere ponycombinaties die mooie sport lieten zien. De B-kampioenschappen werden beoordeeld op rijstijl en als jurylid kwam daarvoor de KNHS bondscoach voor de pony's Edwin Hoogenraat naar Ermelo. Zaterdag sprongen de pony's in de klassen L tot en met ZZ. Het koningsnummer, de klasse ZZ, kwam op naam van Fleur Holleman uit Huissen met haar pony Venery Dew-Drop. De parcoursbouw dit weekend was in handen van Paul Rooijmans en assistent Ard van den Eertwegh.

Negenjarige Naita van der Velden kampioene klasse B A/B

Kampioene B-springen Cat. A/B werd de negenjarige Naita van der Velden met de 23-jarige Vanity. Bondscoach Edwin Hoogenraat gaf de combinatie 84,5 punten. ‘De amazone reed heel netjes, en zat heel mooi op haar pony. Ze reed het parcours ook heel goed in één tempo,’ vertelt Hoogenraat.

Kimberly Barroisop de hoogste trede in B cat. C

Op de KNHS Indoorkampioenschappen bij de categorie C bleven zeven combinaties foutloos in de eerste omloop en alle combinaties wisten ook in de barrage weer zonder fouten te blijven. De titel ging naar de 12-jarige Kimberly Barrois met haar Sally van de Zandkant. De kampioene van de Regio Limburg kreeg maar liefst 89 stijlpunten. Hoogenraat: ‘Kimberly heeft een hele mooie houding en zit en daarbij een zeer goede samenwerking tussen hand en been waardoor ze een goede controle heeft.’

Negenjarige Vince Nanning en zijn 20-jarige Tomboy winnen de B D/E

Bij het kampioenschap klasse B voor D/E pony's ging de overwinning naar de pas negenjarige Vince Nanning uit Dalfsen met zijn 20-jaar jonge pony Tomboy. In de eerste omloop kreeg Vince 84 punten voor zijn rijstijl, in de barrage was hij toch een beetje zenuwachtig waardoor het net iets minder goed ging. De mooie score van 82 punten was wel goed genoeg voor de overwinning.

Marlou Kouter kampioene L cat. A/B

In de eerste KNHS Indoorkampioenschappen-rubriek op zaterdag waren het de Cat. A/B pony's die van start gingen in het L-springen. Van de 19 starts bleven er 15 foutloos en die mochten daarmee door naar de barrage. In die barrage ging het hard, heel hard. Onder luide aanmoedigingen van het publiek toonden veel pony's hoe trouw ze zijn. De titel ging naar de tienjarige Marlou Kouters met haar 19-jarige troef Peggy. Marlou is de derde van de zusjes Kouters die leert rijden op de trouwe, dappere Meggy. De amazone straalt van oor tot oor, na haar winnende rit. ‘Ik rijd nu twee jaar met haar, we hebben al heel veel gewonnen, maar nog nooit het kampioenschap in Ermelo.’

Oude, gouden pony’s

Ook M&M, die met Jezebel Visser tweede werd in de KNHS Indoorkampioenschappen heeft er al heel wat rondjes op zitten met haar 22 jaar. Andere oude getrouwe in de baan waren onder meer 24-jarige Chester van Faye Louise Vos, de 21-jarige Maxi van Merel van Dongen, de 26-jarige Lullaby van Every van Giersbergen, de 21-jarige Tomahawk van Lisa Schröder, de 25-jarige Tweety van Joy Neuman en de 26-jarige Sultan van Lieke op het Veld. Voor deze laatste was het de laatste wedstrijd, hij mag nu met pensioen.

Ava Eden van Grunsven kampioene L cat.C

In het L-springen categorie C ging de titel naar Ava Eden van Grunsven. De dochter van Anky van Grunsven reed knap rond met haar pony Pino. Anky: ‘Pino is geweldig, maar van nature niet de snelste pony. We zeggen altijd reken maar niet op een prijs met Pino€¦’ Het jeugdjournaal was ook van de partij om de verrichtingen van de dochter van Anky te volgen, maar die extra drukte leek haar niet veel te deren. De amazone is er helemaal beduusd van ‘Ik weet niet wat ik moet zeggen. Ik vond het best wel spannend met die televisie erbij, maar ik ben zo blij nu. Pino is niet de snelste maar het ging wel echt heel goed vandaag. Ik kon heel kort draaien.’

Dorris Versteijnen kampioene met routinier Fleur L D/E-kampioene

In het L-springen voor de Cat D/E pony's ging de KNHS Indoorkampioenschappen-overwinning naar de 12-jarige Dorris Versteijnen. Ook Dorris had een routinier onder het zadel, haar Fleur is inmiddels 18 jaar. Dorris zit in de HAVO/VWO brugklas en heeft naast het rijden van haar pony nog een bijzondere hobby, ze speelt cello. ‘Fleur is heel lief en gek op knuffelen. Ik heb al best veel met haar gewonnen, ze is het beste als we op snelheid mogen rijden’, vertelt de kampioene. Sarah Heynert met Beau Surprise en Lisanne Stroeve met Reigershoeve Dirk volgoeden. Van de dertig combinaties kwamen er 19 in de barrage van de Divoza prijs waarvan er acht wederom foutloos bleven.

Lex Gijsen kampioen klasse M Cat. C

In het M-springen Cat. C is de eerste heer van deze dag als kampioen gehuldigd. De 12-jarige Lex Gijsen was hier de beste met zijn pony Hopstein Diamond. ‘We zijn nu voor de tweede keer kampioen’, vertelt Lex enthousiast. ‘Vorig jaar wonnen we het indoorkampioenschap in het L. Ik ben ook al Z-gestart met de pony en dat ging ook heel goed. Thuis heb ik nog meer pony's en ik rijd ook een paard. Mijn doel is om een keer een Europees kampioenschap te rijden en ik wil later ook graag verder in de paarden’, vertelt Lex die les krijgt van zijn vader Gidi Gijsen. De 11-jarige Hopstein Diamond werd voorheen alleen voor de dressuur ingezet, maar liet zien meer dan uitstekend te springen. Achter Lex won Lotte van der Kaaij met Sjakkalakka MH zilver, deze combinatie was in 2018 Hippiade kampioen in de klasse L. Amber Krul won met de felle Spartacus brons.

Aisha Smit pakt overtuigend de titel in de klasse M D/E

Ook in het M-springen voor D/E pony's wisten weer veel combinaties de barrage te bereiken met als gevolg razendsnelle ritten. In de barrage bleven acht combinaties wederom foutloos en tussen de nummer één en acht zat slechts 2,5 seconde. Het goud ging naar de 16-jarige Aisha Smit met De Leijen's Kim. ‘Ik ben echt heel blij. Ze is best heet en niet zo heel makkelijk. Een paar maanden geleden waren we ook wat minder vorm, maar nu ging het heel fijn. Binnenkort neemt mijn zusje deze pony over en ga ik verder met mijn jonge paard.’ Zilver en brons op de KNHS Indoorkampioenschappen ging naar Chantal Nijhof met Eishofs Emma en Britt Driessen en Denzel.

Sara van den Hout enige foutloze in barrage Z-springen cat.C

Sara van den Hout is de eerste KNHS Indoorkampioen Z-springen van 2019. Met haar categorie C pony Yros was ze de enige die foutloos wis te blijven in de barrage. In deze rubriek met 15 combinaties wisten er slechts drie door te dringen tot de barrage. De eerste starter Meredith Baan reed vlot rond, maar kreeg ook een fout. Zij reed met de pony Te Amo en nazaat van de New Forest hengst Woodrow Carrisbrook die zelf eerder vandaag al in het L in actie kwam. Als tweede ging Sara van den Hout foutloos rond. Laatste barrage kandidaat Yfke Priem ging op volle snelheid rond, maar moest dat bekopen met een fout op de allerlaatste hindernis. De kampioene die les heeft van Koen Leemans vertelt over haar 21-jarige Yros, ‘Hij heeft er altijd zin in en doet alles voor je.’

Z/DE-kampioene Babette Haanschoten: ‘Dit had ik niet verwacht’

Het Z en ZZ-springen voor categorie D/E pony's werd op de KNHS Indoorkampioenschappen verreden over twee manches. In het Z waren na deze twee omlopen zes combinaties nog steeds foutloos en daarmee geplaatst voor de barrage. In die barrage was het de 14-jarige Babette Haanschoten met Kensington die foutloos de snelste tijd op de klokken bracht en daarmee kampioen werd. De amazone was zonder al te veel verwachtingen van huis gegaan. ‘Je hoopt natuurlijk wel dat het goed gaat en mijn pony geeft me wel heel veel vertrouwen en wil altijd, maar dit had ik niet verwacht.’ Bondscoach Edwin Hoogenraat was ook aanwezig om de verrichtingen van zijn ponytoppers te volgen. ‘Na dat Logan Fiechter en Mart IJland hadden gereden, dacht ik eigenlijk dat de winnaar bekend was, maar Babette reed er echt voor en heeft verdiend gewonnen.’ Bondscoach Edwin Hoogenraat was zeer te spreken over het technisch sterke rijden van de heren Logan Fiechter, Mart IJland en Siebe Leemans op de KNHS Indoorkampioenschappen. Zij sloten op de tweede, derde en vierde plaats aan.

Fleur Holleman stuurt Venery Dew-Drop naar kampioenstitel in koningsnummer

In de laatste en zwaarste springrubriek van de KNHS Indoorkampioenschappen voor de pony's wisten zes combinaties de barrage te bereiken, nadat ze twee foutloze manches hadden gereden. In dit ZZ kampioenschap ging de winst na een uitgekiende barrage rit naar Fleur Holleman met Venery Dew-Drop. Het zilver ging naar Marinka Keus die er bewust voor koos om op een foutloze ronde te mikken en niet heel hard te rijden. De ervaren Pam Nieuwenhuis realiseerde de snelste tijd in de barrage, maar moest dit bekopen met een springfout van haar Seraja waarmee ze derde werd. ‘In de eerste manche had ik nog wat kleine foutjes, die ik gelukkig wel op kon lossen. Over de tweede manche en de barrage was ik heel tevreden’, vertelt de 15-jarige kampioene Fleur Holleman. ‘Dit is echt een speed pony en dit soort parcoursen passen goed bij hem. Ik hoop dit jaar met mijn ander pony Bora Bora naar het EK te mogen. Dat is echt een pony voor de zwaardere proeven, deze meer voor de lichtere snelle proeven.’

Medaille winnaars KNHS Indoorkampioenschappen

Klasse B cat. A/B Horka prijs Goud Naita van der Velden (Gemonde) - Vanity, 0/0/84.50 Zilver Tatum Stijf (IJsselmuiden) - Bartje, 0/0/78.00 Brons Floor Neeleman (Nootdorp) - Okki, 0/0/77.50 Klasse B cat. C Pavo prijs Goud Kimberly Barrois (Echt-Susteren) - Sally van de Zandkant, 0/0/89.00 Zilver Annelin Pot (Borger-Odoorn) - Coco, 0/0/80.00 Brons Robin Windstra (Leek) - Carlos, 0/0/79.50 Klasse L cat. A/B Harry’s Horse prijs Goud Marlou Kouters (Kruisland) - Peggy, 0/0/30.89 sec Zilver Jezebel Visser (Geldrop-Mierlo) - M & M, 0/0/31.83 sec Brons Lynn van Lierop (Asten) - Meladelle’s Bona Dea, 0/0/32.75 sec Klasse L cat. C Horka prijs Goud Ava Eden van Grunsven (Erp) - Pino, 0/0/35.23 sec Zilver Jens Heesakkers (Berlicum) - Bokkesprong Chris, 0/0/36.10 sec Brons Mayke Leusink (Rekken) - Magic, 0/0/36.72 sec Klasse L cat. D/E Divoza prijs Goud Dorris Versteijnen (Riel) - Fleur, 0/0/31.90 sec Zilver Sarah Heynert (Overloon) - Beau Surprise, 0/0/33.23 sec Brons Lisanne Stroeve (Slagharen) - Reigershoeve Dirk, 0/0/34.72 sec Klasse M cat. C Hartog prijs Goud Lex Gijsen (Pey) - Hopstein Diamond, 0/0/27.90 sec Zilver Lotte van der Kaaij (Franeker) - Sjakkalakka MH, 0/0/28.25 sec Brons Amber Krul (Staphorst) - Spartacus, 0/0/29.44 sec Klasse M cat. D/E Harry’s Horse prijs Goud Aisha Smit (Staphorst) - De Leijen’s Kim, 0/0/28.15 sec Zilver Chantal Nijhof (Neede) - Elshofs Emma, 0/0/29.02 sec Brons Britt Driessen (Beesel) - Denzel, 0/0/29.23 sec Klasse Z cat. C Pavo prijs Goud Sara van den Hout (Oost West en Middelbeers) - Yros, 0/029.46 sec Zilver Yfke Priem (Franeker) - Hentel, 0/4/28.64 sec Brons Meredith Baan (Lunteren) - Te Amo, 0/4/29.45 sec Klasse Z cat. D/E Horka prijs Goud Babette Haanschoten (Scherpenzeel) - Kensington, 0/0/0/34.50 sec Zilver Logan Fiechter (Gilze) - Minerva For Play, 0/0/0/34.84 sec Brons Mart IJland (Denekamp) - Invisible “E” van het Juxschot, 0/0/0/35.11 sec Klasse ZZ cat. D/E Luzac prijs Goud Fleur Holleman (Huissen) - Venery Dew-Drop, 0/0/0/34.91 sec Zilver Marinka Keus (Ermelo) - MIK’ De Roodwilligen Duke, 0/0/0/42.45 sec Brons Pam Nieuwenhuis (Westervoort) - Seraja, 0/0/4/33.22 sec Bron: persbericht KNHS Foto: DigiShots