Springen

Marc Houtzager - Sterrehof's Calimero FEI European Championships 2019 © DigiShots
  • aangepast 29 juni 2021 20:24

Europees Kampioenschap: Nederlandse springruiters achtste in landenwedstrijd

Het team van bondscoach Rob Ehrens begon vandaag op de negende positie aan de finale van het EK voor de springruiters in Rotterdam. In die teamfinale klom het Oranje-team nog de achtste eindpositie. 'We hadden gehoopt hier voor een thuispubliek een medaille te kunnen bemachtigen, maar winnen of verliezen zit nu eenmaal dicht bij elkaar', reageert Ehrens.

Ongelukkige tijdfout

Frank Schuttert met Lyonel D en Doron Kuipers met Charley verlieten de piste ieder met een springfout, waar er bij Kuipers nog een tijdfout bijkwam. Marc Houtzager hield met Sterrehof's Calimero het hout boven, maar moest door een overschrijding van tweehonderdsten van een seconde een ongelukkige tijdfout incasseren. Maikel van der Vleuten wist zich met Dana Blue na twee teleurstellende optredens eerder in de wedstrijd goed te herpakken en sloot als enige oranjeruiter het parcours foutloos af.

Niet in de juiste flow

'We mogen misschien niet over geluk praten, maar toch zat het ons wat dat betreft niet mee. We kwamen niet in de juiste flow. Nu moeten we alles op een rij zetten en kijken wat we moeten verbeteren. Een achtste plaats in de landenwedstrijd voor Nederland op een EK hoort niet. We zouden mee moeten doen voor de medailles. Dat was ook het doel toen we begonnen, maar de neerwaartse spiraal hebben we hier in Rotterdam helaas niet kunnen ombuigen.' Ehrens is desalniettemin positief over de vooruitzichten voor zijn TeamNL-ruiters. 'In de springsport is alles mogelijk. Ik ben van nature optimistisch ingesteld en ook van dit kampioenschap neem ik pluspunten mee. In de zoektocht naar combinaties richting Tokio kunnen we wel weer een paar duo's toevoegen waar we verder mee kunnen. Dus niet getreurd. We gaan hard werken, vooruitkijken en strijden.'

Belgií« oppermachtig

In de finale van de landenwedstrijd veranderde in de top drie van het tussenklassement niets meer. Belgií« was oppermachtig en eiste voor het eerst het EK-goud op. Duitsland was goed voor het zilver en het Britse team keert huiswaarts met brons. Het individuele klassement wordt aangevoerd door de Brit Ben Maher met de Nederlands gefokte Explosion W. Voor Nederland hebben Marc Houtzager (11e) en Frank Schuttert (24ste) zich gekwalificeerd bij de beste dertig ruiters, die zondag in de in individuele finale van start mogen gaan.

Kwalificatie Tokio

Behalve de Europese titel waren er voor de landenteams dit EK ook Olympische tickets te verdienen. Tijdens de wereldruiterspelen in Tryon in 2018 hadden de Nederlandse springruiters al een ticket voor Tokyo2020 veiliggesteld. Tijdens het EK in Rotterdam waren het Belgií«, Groot-Brittannií« en het als vierde geplaatste Frankrijk die het felbegeerde Olympische startbewijs wisten te bemachtigen. Landenwedstrijd: Goud - Belgií« - 12.07 Zilver - Duitsland - 16.22 Brons - Groot-Brittannií« - 21.418. Nederland - 38.90 Individueel klassement: 1. Ben Maher (Gbr) - Explosion W, 0.62 2. Jos Verlooy (Bel) - Igor, 1.68 3. Martin Fuchs (Zwi) - Clooney 51, 3.46 11. Marc Houtzager (Rouveen) - Sterrehof's Calimero, 8.20 24. Frank Schuttert (Ommen) - Lyonel D, 13.31 34. Maikel van der Vleuten (Someren) - Dana Blue, 17.65 39. Doron Kuipers (Mijnsheerenland) - Charley, 23.39 Bron: KNHS Foto: Digishots

Advertisement

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Advertenties