Bondscoach Rob Ehrens
Bondscoach Rob Ehrens

Springteam voor Nations Cup Finale 2019 bekend

Springen

adrotate group="120"

Advertisement
Met een sterk team reist Bondscoach Rob Ehrens af naar de Longines FEI Jumping Nations Cup„¢ Final in Barcelona. Van 3 tot en met 6 oktober proberen de Nederlandse springruiters de titel terug te pakken van de huidige Belgische kampioenen. Maikel van der Vleuten, Marc Houtzager, Frank Schuttert, Bart Bles en Willem Greve vormen het TeamNL dat naar Barcelona afreist. TeamNL won de Nations Cup finale in 2017 en in 2014.

Geen uitgesproken favoriet

Op dit moment lijken de Nederlandse springruiters niet de uitgesproken favoriet in de Longines FEI Jumping Nations Cup„¢ Final in Barcelona. Dit ondanks dat de mannen van Ehrens zich de afgelopen weken wel sterk getoond hebben, en lieten zien in vorm te zijn. Ook kende TeamNL al mooie successen in Barcelona: Nederland won de titel al twee keer de afgelopen vijf jaar.

Houtzager en Van der Vleuten

Marc Houtzager en Sterrehof's Calimero zaten al in het team dat in 2017 op de hoogste trede stond. De nummer 8 van het EK van vorige maand is het hele seizoen al in vorm. Datzelfde geldt ook voor Maikel van der Vleuten en Dana Blue, die de Grote Prijzen van Geesteren en Valkenswaard wonnen. Na zijn overwinning op CSI Twende zei Van der Vleuten: "Dit is een van de klassiekers in Nederland, die wil je gewoon een keer winnen.'

Schuttert, Bles en Greve

Lyonel D en Frank Schuttert maakten op het EK al deel uit van TeamNL. Ook drongen zij door tot de individuele finale. Op het EK was Bart Bles reserve. Voor de Nations Cup finale is hij opgeroepen door Ehrens. Als vijfde man gaat Willem Greve met de merrie Zypria S mee. Deze combinatie heeft dit jaar de meeste Nations Cup wedstrijden gereden voor oranje. Vorige week in Calgary bleven ze zonder hindernisfouten in de landenwedstrijd en eindigden als zesde in de Grote Prijs.

Zeker van Tokio

Waar de Nederlandse springruiters zich niet druk om hoeven te maken, is een ticket voor Tokio. Zij zijn al zeker van deelname aan de Olympische spelen van volgend jaar. Wanneer er in Barcelona iets meer geluk bij komt dan in de eerdere wedstrijden dit seizoen, dan kunnen de ruiters van Ehrens zeker meedoen voor een mooie klassering. De kwaliteit en de ambitie zijn in ieder geval aanwezig. De verschillen tussen de toplanden zijn daarnaast zo klein dan er van alles mogelijk is op de Real Club de Polo vlakbij Nou Camp in Barcelona.

Wedstrijdformule

Gastland Spanje en de 18 gekwalificeerde landenteams komen in de eerste ronde van de finale tegen elkaar uit op Real Polo Club, waar de oranje springruiters in 1994 Olympisch eremetaal wonnen. De beste acht landen van deze eerste ronde op donderdagmiddag 3 oktober plaatsen zich voor de finale op zondagmiddag. De nummers 9 tot en met 19 van de eerste wedstrijd rijden op zaterdagavond de Challenge Cup voor de definitieve plaatsing van 9 tot 19. In iedere wedstrijd van de finale beginnen de teams met een blanco score. Net als in de reguliere landenwedstrijd tellen de drie beste resultaten van ieder land voor het eindklassement van de finale. Het team met de minste strafpunten in de finale op zondagmiddag 6 oktober is winnaar van de Longines FEI Jumping Nations Cup„¢ 2019.   TeamNL voor de Longines FEI Jumping Nations Cup„¢ Final Marc Houtzager (Rouveen) '“ Sterrehof's Calimero (v.Quidam de Revel) Frank Schuttert (Ommen) '“ Lyonel D (v.Little Joe II) Maikel van der Vleuten (Someren) - Dana Blue (v.Mr Blue) Bart Bles (Babberich) '“ Israel v/d Dennehoeve (v.Thunder van de Zuuthoeve) Willem Greve (Markelo) '“ Zypria S (v.Canturo) Bondscoach: Rob Ehrens   Bron: KNHS Foto: Archieffoto