Mel van der Kamp - Pandora 258
Jumping Indoor Maastricht 2019
© DigiShots
Mel van der Kamp - Pandora 258 Jumping Indoor Maastricht 2019 © DigiShots

Mel van der Kamp: “Ik heb een hele goede klik met Pandora”

Springen
Advertisement
Vorig weekend behaalde Mel van der Kamp een knappe vijfde en zevende plaats bij de Children tijdens CSI Valkenswaard. De 14-jarige ruiter rijdt zijn paard Pandora 258 (v. Perigueux) voor SF Equestrian via Stal Wilten en hoopt zijn werk te kunnen maken van de internationale sport.

Steeds verder

“Toen ik klein was ging ik altijd mee naar de wedstrijden van mijn broer”, begint Van der Kamp te vertellen over de manier waarop hij met de paardensport in aanraking kwam. “Toen ik acht jaar was ben ik begonnen met Spirit. Met hem begon ik met springen, dad deed mijn broer ook en de dressuur vond ik zelf eigenlijk niet zo heel leuk. Eigenlijk gingen we steeds verder vooruit. Spirit was een hele fijne pony, daar heb ik heel veel prijzen mee gewonnen. Ook leerde ik heel veel van hem. Daarna ging ik over naar de C-pony’s en uiteindelijk naar de D-pony’s.”

Vrij makkelijk

Bij de D-pony’s ging Van der Kamp met sprongen vooruit. “Daar reed ik in het Z en ook de KNHS-Hartog Lucerne Trophy reed ik mee. Dat ging heel erg goed. Vanuit daar ben ik overgestapt naar de paarden en nu rijd ik bij de Children. Daarbij heb ik verschillende paarden gereden op wedstrijd. Het was wel even heel wat anders dan de pony’s, maar de paarden die ik rijd zijn hele fijne paarden. Zeen echt goed hun best, dus daardoor ging de overstap eigenlijk nog vrij makkelijk.”

Zo mee wegrijden

Sinds anderhalf jaar heeft de 14-jarige ruiter nu weer een vast paard onder het zadel. “Met Pandora rijd ik landelijk in het Z en internationaal op Children-niveau. Pandora is een heel snel paard, ze denkt goed mee en kan heel goed draaien. Ook heb ik een hele goede klik met haar. Zij is in eigendom van SF Equestrian en staat gestald bij Stal Wilten. Ik ben heel dankbaar dat ik haar op wedstrijd mag uitbrengen voor haar eigenaren. Doordat ik voor Stal Wilten paarden mag rijden, rijd ik paarden die allemaal wat meer gelopen hebben”, vervolgt de gemotiveerde ruiter. “Het is fijn dat je er dan zo mee weg kan rijden.”

Elkaar helpen

“Thuis heb ik nog een vierjarig paard staan waar ik binnenkort het eerste BB-parcours mee ga rijden. We gaan kijken wat hij brengt”, klinkt hij enthousiast. “Het is de eerste keer dat ik zelf een paard ga opleiden en daar heb ik veel zin in. Mijn broer rijdt ook nog steeds, hij rijdt vooral de paarden die we thuis hebben staan. Die maakt hij zadelmak en rijdt ze verder door. We hebben nog best wel veel paarden die hij kan uitbrengen op wedstrijd. We helpen elkaar ook wel eens, zoals nu neem ik ook de vierjarige van hem over zodat hij weer met twee driejarigen aan de slag kan.”

Trots

Op welke prestatie is Van der Kamp tot nu toe het meest trots? “Ik heb al heel veel mooie internationale wedstrijden mogen rijden. Afgelopen winter hebben we Indoor Zwolle en Indoor Maastricht mogen rijden. In Maastricht behaalden we hele goede resultaten: we werden drie keer tweede. Daar ben ik wel trots op. Afgelopen zomer ben ik met Pandora nog regiokampioen geworden in de 1.10m. Zij liep toen voor het eerst onder mij op wedstrijd en we wonnen gelijk. Dat was wel heel gaaf.”

Goed meedraaien

Voor Van der Kamp is dit jaar het laatste jaar dat hij Children start. “Ik hoop dat ik volgend jaar mee kan doen bij de Junioren. Ook hopen we volgend jaar mee te rijden op het Nederlands Kampioenschap en daar ook een beetje goed te presteren. Daarnaast wil ik komende winter goed meedraaien in de jeugdrubrieken.” Het liefst zou de ruiter van het paardrijden zijn werk maken. “Vooral internationale wedstrijden kunnen rijden zou een droom zijn. Maar, het is ook lastig om dat voor elkaar te krijgen”, stelt hij realistisch. “Toch ga ik het zeker proberen en is het wel echt het doel.” Tekst: Femke Verbeek Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan. Foto: © DigiShots