Ben Schroder - Davino Q
CH Mierlo 2018
© DigiShots
Ben Schroder - Davino Q CH Mierlo 2018 © DigiShots

Ben Schröder: “Ik was vaker op concours dan dat ik thuis was”

Springen
Advertisement
Ben Schröder is afgereisd naar het Duitse Riesenbeck om daar dit weekend aan de start te komen op het Indoor Riesenbeck International. Hij brengt momenteel meerdere paarden uit in verschillende internationale klassen, maar geeft aan geen grote plannen meer hebben om de top in de springwereld te bereiken. “Ik heb het afgelopen jaar gemerkt dat én combinaties trainen én zelf wedstrijden rijden erg lastig is”, legt hij uit. “Uiteindelijk zal ik een keuze moeten maken”. Onlangs heeft Schröder de schimmelhengst Grodino (v. Eldorado van de Zeshoek Toen) aan zijn broer Gerco gegeven, de nieuwe combinatie zal vandaag voor het eerst in de ring verschijnen. Zelf heeft Schröder drie jongere paarden bij zich, waaronder New Star van de Berghoeve (v. Gitano) en I Will Be Famous (v. Bubalu VDL). "Deze paarden zijn vrij onervaren, ze zijn dan ook mee om meer ervaring op te doen€, steekt hij van wal. "Ik verwacht dan ook niet al te veel van ze dit weekend, ik laat het mooi op me afkomen€.

Groter probleem

De springruiter is blij om weer terug te zijn in de ring. "De paarden zijn zeker weer in het ritme, want we hebben er al aardig wat wedstrijden opzitten. Wat dat betreft heb ik wel geluk dat ik jonge paarden rijd op internationaal niveau, want ook in de coronatijd kon ik ze mooi aan de gang houden. Links en rechts werden toch wat wedstrijden georganiseerd die we dan ook fanatiek meegereden hebben. De maatregelen zijn een veel groter probleem voor de oudere, ervaren paarden. Wedstrijden op het niveau wat zij lopen, zijn er gewoon niet. Dat merk je ook wel echt aan ze. Het is moeilijk om ze in het ritme te houden op 1.60m-niveau, omdat er gewoon geen wedstrijden georganiseerd worden. Het is heel natuurlijk jammer, maar het is even niet anders€.

Handel

Ook de handel wordt getroffen door de coronacrisis. "We verkopen nog wel paarden, maar het is wel rustiger. De verkoop ligt iets lager en er komt geen prijzengeld meer binnen. Het is een tegenslag, maar ik kan niet zeggen dat we het er moeilijk mee hebben. Moeilijk vind ik klagen, en dat doen we niet€, lacht de springruiter. "We hebben links en rechts goede handel en zaken mogen doen. Dat heeft niks met wijsheid te maken, maar met geluk”.

Ervaring

Onlangs hebben verschillende springstallen de handdoek in de ring gegooid. "Het is zeker niet makkelijk om een wedstrijdstal te runnen€, expliceert Schröder. “Veel mensen beginnen voor zichzelf, maar ik denk dat sommigen een beetje onderschatten hoe veel ervaring je nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan Willem Greve of Jeroen Dubbeldam. Dat zijn mensen met veel ervaring, ruiters die zichzelf op topniveau al meerdere malen hebben bewezen. Dan heb je veel ervaring en kennis en zullen mensen je ook vaker hun paarden toevertrouwen. Dat soort dingen hebben voordelen, dus het kan zijn dat veel bedrijven stoppen omdat ze te weinig ervaring hebben. Maar dat weet ik niet zeker natuurlijk €.

Toekomoest

Schröder heeft zelf geen grote toekomoestplannen meer. "Ik streef er niet naar om te rijden op topniveau. Mijn zoontje rijdt steeds fanatieker en daar wil ik me meer op gaan richten. Daarnaast heb ik al zo veel concoursen gezien in mijn leven. Ik was vaker weg dan dat ik thuis was€, grinnikt hij. "Het is super mooi dat ik samen met hem de paarden goed in vorm heb”. Naast handel en wedstrijden rijden, is Schröder ook actief als trainer. “De laatste jaren merk ik dat met het trainen van klanten, het lastig wordt om ook nog wedstrijden te blijven rijden. Ik heb het bijna drukker met hen dan met mijn eigen paarden, het is moeilijk om te combineren. Daarom denk ik dat ik een keuze moet maken, een keuze die ook bedrijfsmatig zeker interessant zal zijn. Voor mijn zoon en Gerco moeten we goede paarden hebben, daarnaast rijd ik er zelf nog zeven per dag. Dus ik zit zeker niet stil en ik ondervind er ontzettend veel plezier van. Dat we het zo aanpakken is gewoon hartstikke mooi€.
Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan. Foto: DigiShots