Paris Morssinkhof - Cillia B
CSI Eindhoven 2016
© DigiShots
Paris Morssinkhof - Cillia B CSI Eindhoven 2016 © DigiShots

Paris Morssinkhof: 'Het is bijzonder om de paardensport met je familie te delen€

Springen
Advertisement
Fulltime studeren én topsport rijden is vaak moeilijk om te combineren, maar de negentienjarige Paris Morssinkhof doet het toch. Ze kwam afgelopen week meerdere keren aan de start in de Medditerranean Equestrian Tour in het Spaanse Olivia, met onder andere Leonidas 129 (v. Leonce) die ze pas een maand heeft. De amazone kijkt tevreden terug op haar gereden proeven. "Van de zes rondjes die ik gereden heb ben ik er vijf geplaatst, dus dat is heel fijn€, vertelt ze. "Met Leonidas ben ik vorige week voor het eerst gestart in de Lichte tour en deze week was hij gelijk foutloos in het 1.40 én de Grote Prijs. In de barrage had hij helaas een balkje bij de laatste hindernis, maar we waren nog steeds geplaatst dus daar was ik heel blij om”.

Heel fit

Ook haar Bayamo (v. Balou du Rouet) was mee naar Spanje. "Hem heb ik al vijf jaar en heb ik ook meegereden bij de Junioren en Young Riders. Afgelopen week zijn we meerdere keren op 2*-niveau gestart en was hij foutloos in het 1.40m. Ondanks dat hij al zestien jaar is ging het ook echt heel erg goed. Vanwege zijn leeftijd ben ik iets voorzichtiger met hem, maar hij was heel fit de afgelopen weken dus dat is super fijn€.

Fulltime studeren

De amazone volgt een fulltime studie Bussines Administration. "De paardensport is af en toe best wel lastig te combineren met school€, geeft ze toe. "Maar tot nu toe lukt het aardig goed. Door de week woon ik op de campus en dan rijd ik in het weekend en soms 's avonds, als ik daar tijd voor heb. Het is wel pittig, maar ik vind het rijden ontzettend leuk en ik wil dat ook zeker blijven doen zolang als het kan. Zolang ik nog in Nederland ben en het allemaal lukt, blijf ik dit gewoon volhouden€.

Paardenfamilie

Morssinkhof komt uit een echte paardenfamilie. "Mijn zusje Skye is afgelopen zomer Nederlands Kampioen geworden bij de Junioren. Zij is heel actief momenteel en traint bij Darragh Kenny. Op dit moment verblijft ze zeven weken in Spanje met vier paarden, dus ook zij heeft het er heel druk mee. Daarnaast heb ik nog twee broertjes die ook allebei bij de pony's en paarden starten. Ook mijn neefje Simon en mijn nichtje Mickey zijn beide fanatieke ruiters. Mijn andere neven en nichten reden vroeger ook heel veel, maar zij zijn al wat ouder en zijn nu of aan het werk of aan het studeren in het buitenland. Mijn hele familie is met paarden bezig, en dat vind ik echt superleuk. Het is bijzonder om de paardensport met elkaar te delen€. Voor nu is het niet de bedoeling dat de amazone later in de paardenwereld gaat werken, maar dat sluit ze absoluut niet uit. "Ik wil later het bedrijfsleven in, maar ik denk dat de paarden altijd speciaal blijven voor mij. Het zou zomaar kunnen dat ik er nooit vanaf kom€, lacht ze. "De sport staat nu wel op een laag pitje door mijn studie, daarnaast wil ik me focussen op de jonge paarden want dat is natuurlijk ook belangrijk. Het lijkt me heel leuk om me met een van hen te kwalificeren voor de Wereldkampioenschappen in Lanaken volgend jaar€.

Opvolger

De zestienjarige Bayamo zal binnen nu en een paar jaar met pensioen gaan, maar zijn opvolger staat al klaar. "Van Havanna (v. Baloubet de Rouet)) verwacht ik heel veel. Ze is nu zeven en ik rijd haar al vanaf dat ze vijf is, zij heeft echt potentie voor het hogere werk. Op dit moment doen we wat rustig aan, maar binnenkort wil ik haar zeker weer op gaan pakken€.

Smaakt naar meer

Ze vervolgt: "Veel wedstrijden die we gepland hadden staan gaan niet meer door vanwege corona, dat is heel jammer. De komende tijd ga ik wel proberen om zo veel mogelijk mee te rijden in Nederland, maar ik denk dat de paarden eind dit jaar verplicht even op rust moeten. Ik ben bang dat er niet heel veel wedstrijden meer gaan komen. We hopen natuurlijk dat het beter wordt, want na twee weken hier smaakt het zeker naar meer. Laat maar komen, die wedstrijden!€ Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan. Foto: DigiShots [adrotate banner=”975”]